Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Борисов и Орбан поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Собственикът на “Милан” пред фалит

Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Снимат 210 клипа с наши и румънски традиции

Туристи тръгват по следите на магически обреди и кулинарни вълшебства

Над 200 кратки филма с автентични фолклорни традиции от селата в Северозападна България и съседната й област Долж в Румъния ще бъдат заснети по европейски проект.

По най-интересните видеоматериали ще бъдат изработени три туристически маршрута, които ще популяризират културното наследство на двата еврорегиона, съобщиха от Агенцията за регионално развитие в Монтана.

Проектът за опазване на автентичната култура и развитие на трансграничния туризъм в България и Румъния стартира през февруари тази година и видеоекипи вече документират малко познати, но уникални обичаи от двете страни на Дунав.

Сред заснетите материали у нас са магическият ритуал „Калуш” в село Златия, сватбеният обичай „Кичене на уруглица” в село Бели мел, фестивала на килимите в Чипровци, прескачане на огньове по Заговезни в село Вирове, танци, песни, ястия и народни занаяти. Всички едноминутни клипове от областите Монтана, Видин и Долж ще бъдат качени в Интернет и чрез гласуване ще бъдат избрани 150 от тях.

Най-харесваните традиции ще бъдат представени догодина на фестивали на автентичната култура в Монтана, Видин и Крайова. Три туристически маршрута ще проследяват и представят съхраненето духовно богатство на трите области, заяви Георгия Димитрова – изпълнителен директор на агенцията в Монтана. В проекта ще бъдат инвестирани 414 300 евро от Европейския фонд за регионално развитие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.