Снимат 210 клипа с наши и румънски традиции

Туристи тръгват по следите на магически обреди и кулинарни вълшебства

Над 200 кратки филма с автентични фолклорни традиции от селата в Северозападна България и съседната й област Долж в Румъния ще бъдат заснети по европейски проект.

По най-интересните видеоматериали ще бъдат изработени три туристически маршрута, които ще популяризират културното наследство на двата еврорегиона, съобщиха от Агенцията за регионално развитие в Монтана.

Проектът за опазване на автентичната култура и развитие на трансграничния туризъм в България и Румъния стартира през февруари тази година и видеоекипи вече документират малко познати, но уникални обичаи от двете страни на Дунав.

Сред заснетите материали у нас са магическият ритуал „Калуш” в село Златия, сватбеният обичай „Кичене на уруглица” в село Бели мел, фестивала на килимите в Чипровци, прескачане на огньове по Заговезни в село Вирове, танци, песни, ястия и народни занаяти. Всички едноминутни клипове от областите Монтана, Видин и Долж ще бъдат качени в Интернет и чрез гласуване ще бъдат избрани 150 от тях.

Най-харесваните традиции ще бъдат представени догодина на фестивали на автентичната култура в Монтана, Видин и Крайова. Три туристически маршрута ще проследяват и представят съхраненето духовно богатство на трите области, заяви Георгия Димитрова – изпълнителен директор на агенцията в Монтана. В проекта ще бъдат инвестирани 414 300 евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура