Пловдивчани определят коя е най-голямата забележителност в най-стария жив град в Европа

Анкета, която цели да определи най-големите забележителности в Пловдив, стартира в понеделник в града под тепетата и в интернет. Допитването ще продължи месец и се организира от създаденото през 2012 г. сдружение с нестопанска цел с дейност в обществена полза "Пловдив - най-старият жив град в Европа". Проучването ще се проведе чрез пряко допитване до гражданите, осъществено от анкетьори-доброволци, които ще са облечени с отличителните тениски и шапки на сдружението. Желаещите могат да гласуват само по веднъж и чрез анкета, публикувана в сайта на сдружението, както и във фейсбук страницата му през следния линк: https://www.facebook.com/oldest.plovdiv.

Организаторите са си поставили за цел да улеснят стотиците хиляди очаквани посетители в града на тепетата, след като Пловдив спечели титлата "Европейска столица на културата - 2019". Определените от пловдивчани исторически обекти ще бъдат отбелязани със "Знак за древността". Така те ще се превърнат в атрактивни туристически точки, които гостите на Пловдив да посетят, запознавайки се с историята и културата на най-древния жив град в Европа. Сред фаворитите са Античният театър, Римският стадион, Гребният канал, Цар Симеоновата градина, Хисар капия, Одеонът, Античният форум, Небет тепе, Сахат тепе, Етнографският музей, арт квартал "Капана", Пловдивският панаир, Паметникът на Альоша и др.

След публикация през 2010 г. на британския вестник "Дейли телеграф" за най-старите живи градове в света ротарианските клубове в Пловдив превърнаха това в кауза и обединиха усилията си около популяризирането на историята и значимостта на Пловдив като най-стар жив град в Европа. 5 години по-късно на страниците на друго престижно издание на Острова - "The Gardian" ("Гардиън"), журналистът Ник Комптън постави Пловдив редом до Йерусалим, Бейрут и Алепо в материал, посветен на най-древните живи градове на планетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини