Карина Караиванова - Очакване за твърда ръка

Зам.-министърът на финансите Карина Караиванова-Ганозова е единственият кандидат за председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Номинацията й бе внесена от група депутати от ГЕРБ по искане на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Във вторник Карина Караиванова ще бъде изслушана пред бюджетната комисия в парламента, а ден след това народните избраници ще гласуват в пленарната зала новия шеф на регулатора.

Доскоро зам.-министър Карина Караиванова бе известна най-вече във финансовите среди у нас и в Европа и не попадаше в полезрението на широката публика. Името й нашумя след изтичането на мандата на сегашния шеф на КФН - Стоян Мавродиев, и тя е спрягана за най- вероятен наследник на поста му.

Само ден след рождения й ден на 12 юли парламентът взе решение да стартира процедурата по избор за председател на регулатора. На 15 юли вече бяха гласувани правилата и начинът, по които това трябва да стане. Въпреки че дебатите не минаха без скандали, Карина Караиванова се съгласи кандидатурата й за поста да бъде издигната.

Комисията играе важна роля за осигуряването на финансов надзор на капиталовата система в страната и не е без значение кой оглавява институцията. Според предложилите я депутати от ГЕРБ Караиванова напълно отговаря на изискванията за тази ръководна роля.

“През годините тя успява да извоюва уважението на своите колеги от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка и се налага като много добър професионалист в своята област и ръководител с отлична репутация и много добри административни и организационни качества”, пише в номинацията й за шеф на КФН, подписана от депутати от ПП ГЕРБ.

През 1998 г. Карина Караиванова завършва Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” със специалност “Икономика”. Година по-късно става магистър по финанси и банково дело към същия факултет, а дипломната й работа е на тема “Банково кредитиране на търговска фирма”. Има редица допълнителни квалификации в различни образователни институции в Ирландия, Индия, Холандия, Япония и България.

Едва завършила висшето си образование, Карина започва работа като финансов аналитик в “Напредък холдинг” АД, откъдето датира и познанството й с бизнесмена Кирил Домусчиев. Караиванова е съпруга на Бранислав Ганозов, който е регистриран инвестиционен брокер в ИП “Фаворит”.

Тя работи в “Напредък холдинг” до 2001 г., когато става счетоводител по “Проект за развитие на районите с минна и стоманодобивна промишленост” на програма ФАР към Министерството на труда и социалната политика. Именно тази длъжност поставя началото на успешната й кариера в държавната администрация.

По-голяма част от професионалния път на Карина Караиванова минава в Министерството на финансите. От февруари 2003 г. постъпва в дирекция “Национален фонд” на финансовото ведомство, като последователно заема позициите експерт, началник на отдел и директор. Това е органът, който сертифицира почти всички плащания по европейските програми.

През годините два пъти става зам.-министър на финансите. Първия път е назначена на 7 декември 2012 г. от премиера Борисов в екипа на Симеон Дянков на мястото на Боряна Пенчева, която стана подуправител в БНБ. Малко преди кабинетът да подаде оставка, Караиванова напуска поста и се връща на старата си позиция - директор на дирекция “Национален фонд” в Министерството на финансите.

При втория кабинет на Бойко Борисов отново е назначена за зам.-министър, но вече под ръководството на министъра на финансите Владислав Горанов.

Ако бъде избрана за председател на КФН, Караиванова ще има тежката задача под нейно ръководство да се извършат започналите на 15 юли прегледи на активите на пенсионните фондове и застрахователните дружества у нас.

Само времето ще покаже дали “коравата дама”, както е известна Караиванова в Брюксел, ще ръководи с твърда ръка регулатора, от чийто контрол зависи правилното управление на милиардите левове, гарантиращи малко по-светло бъдеще за милиони български пенсионери.

Македонско девойче

Родената на 12 юли 1975 г. в гр. Гоце Делчев Карина Караиванова няма типичния за жените от този край лют нрав. Напротив, колегите й разказват, че с нея се работи спокойно, защото тя е инициативна, интелигентна и скромна. Не обича да се налага, а винаги защитава позициите си със сериозни аргументи. Учила е в ПМГ “Яне Сандански”. Баща й Димитър преподава география в НПГ “Димитър Талев”, а майка й е учител по български език и литература във II ОУ “Гоце Делчев”, в което е учил и президентът Росен Плевнелиев.

За нея

Притежава необходимото образование, опит и публична репутация Караиванова притежава необходимото образование, опит и публична репутация за този пост. Правилата, които са приети за избор на председател на КФН, едно към едно преповтарят закона и изискванията. В закона няма срок, има в правилника и с решение Народното събрание е решило този срок да не бъде 7, а 5 дни.

Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия в НС

Очакваме да укрепи кадрово комисията

Като зам.-министър на финансите с отговорности за фондовата борса, централния депозитар и нормативната база на небанковия финансов сектор има познания и опит, а и личен принос за по-доброто качество на редица проекти за нормативни актове. Умее да изслушва, анализира проблемите и търси оптимални решения, като критерият за оптималност е общественият интерес, а не как ще е по-лесно за държавната администрация. Очакваме да укрепи кадрово комисията, като започне с номинирането на порядъчни и трудолюбиви професионалисти за заместник-председатели, както и да възстанови правомощията им съгласно закона. Очакваме да възстанови диалога на КФН с инвестиционната общност.

Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Приела е предизвикателството

Мога да кажа, че се представи блестящо, разказа автобиографията си, за европейските институции, с които работи, за част от намеренията си, ако бъде избрана. Тя не може да носи отговорност, че другите не са набрали смелост и не са поискали да номинират. Това, че някой се е въздържал, не означава, че не трябва да имаме нов шеф на КФН. Приела е предизвикателството.

Емил Димитров-Ревизоро, депутат от Патриотичния фронт, зам.-председател на бюджетната комисия в НС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи