Прокуратурата към Върховния касационен съд: Не регистрирайте ДОСТ, незаконно е!

Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе до края на месеца по делото за регистрацията на партията на Лютви Местан – „Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ). Това стана ясно на днешното заседание, на което ВКС разгледа жалбата на лидера срещу отказа на Софийския градски съд (СГС) да впише ДОСТ в регистъра на политическите партии.

Представителите на Върховната касационна прокуратура заявиха, че регистрацията би била незаконна, докато не бъдат отстранени нередностите в декларациите за членство. В тях имало сходства в почерка на подписите, поправени цифри в ЕГН-тата на деклараторите, дори фигурирал и непълнолетен учредител. За прокурорите обаче няма нищо нередно в името ДОСТ, което на турски означава „приятел“.

Местан се съгласи невалидните декларации да отпаднат като доказателства по делото, тъй като валидните са близо 4 пъти над изисквания минимум.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.