Поредица на "Зодиак": Камъкът на раздора в Сини вир

Убийствата от ревност са сред най-кървавите и жестоки престъпления, споделят криминалистите. При тях е ясно кой е убиецът, какъв е мотивът му, най-често е намерено и оръжието. Но остава голямата загадка - как една голяма и пламенна любов в миг се превръща в изпепеляваща сляпа омраза, която превръща мъже и жени в зверове. В новата си поредица ”Зодиак” разказва за някои от най-бруталните случаи в България от последните години.

Пастирът Осман уби Юксел заради голямата си любов Веска, която дръзнала да пожелае друг

Мъж пребива до смърт опонента си заради жена. Това е сценарият на поредната любовна драма, която покърти шуменското село Сини вир малко след кметските избори през ноември.

Кървава разпра прати Юксел Ахмед в гроба, а Осман Емин - в затвора. Силните чувства на двамата 52-годишни съперници шокираха селото. Всички бяха категорични - смъртта дойде от луда ревност! И сега се подсмихват на въпроса толкова ли е хубава изгората им? 51-годишната Веска е жена като жена, напоследък дори имала проблем с краката и окуцяла, разказват местните.

Тя живяла дълги години без брак със селския пастир Осман. Като млади имали голяма любов, разбирали се добре, родили им се и отгледали двама сина и дъщеря.

Когато децата пораснали, Веска решила да напусне и семейството, и селото. Заминала за Чехия и започнала работа в цех за пакетиране. Изкарала добри пари и решила да се върне в България. Дошла си в Сини вир, но не се прибрала при Осман, а заживяла сама.

Осман продължавал да пасе ту овце, ту крави. Той не си взел друга жена, защото казвал, че още обича майката на децата си и се надява Веска да се върне при него. Напоследък обаче цялото село започнало да му приказва, че "неговата Веска" вече си има нов мъж - Юксел. Той често гостувал в дома й, тя му готвела и го перяла. Съперникът не бил бедняк, разполагал с повече пари от пастира.

Осман се ядосвал и се карал с всички, които му говорели за Юксел и Веска. Така до фаталния 14 ноември миналата година. Било събота и по обяд кметът Февзи Али вдигнал голямо тържество, черпил за встъпването си в длъжност. Веселбата била в сватбената зала на селото. Юксел бил на софрата от самото начало, а Осман дошъл накрая, когато прибрал стоката от полето. Според очевидци ударил една след друга 4 ракии на екс. Двамата си тръгнали почти по едно и също време и се застигнали на селско кръстовище на около 50 м от мястото на банкета. Скарали се за Веска. Наблизо били разхвърляни тухли и камъни, с които се строяла ограда. Осман първи грабнал единична тухла и започнал да удря с нея Юксел където свари.

Новият приятел на Веска паднал на земята и започнал да се гърчи. Осман грабнал огромен камък с тегло 32 кг. Вдигнал го над главата си и го стоварил с всичка сила върху гърдите на Юксел. С удара му счупил едновременно 13 ребра. Осман си заминал, а Юксел останал да лежи полумъртъв на улицата. Там го намерили съселяни, откарали го в болница, където след два часа издъхнал.

Пристигналите полицаи намерили наблизо овчарската торба на Осман и го арестували, докато още не бил изтрезнял. Той е зад решетките и предстои делото за убийството да се гледа в Шуменския окръжен съд.

Пряк очевидец твърди:

Съперникът предизвика смъртта си

На кървавата драма е имало свидетел, който разказал пред разследващите, че пастирът е бил предизвикан от Юксел. Какво точно са си казали мъжете, които враждували за Веска, не е ясно, но едва след това бившият съпруг грабнал тухлата, а накрая и камъка.

Юристи не изключват, ако тази версия бъде приета от съда, Осман да получи по-лека присъда не за умишлено убийство, а за причиняване на смърт в състояние на афект.

На разпитите Осман не криел мотива си и обяснявал чистосърдечно, че докато той обикалял с добитъка по пасищата и се опитвал да изкара прехраната си, Юксел си лягал с жена му. Даже обяснявал, че гневът му идвал от слуховете, че „богатият Юксел” плащал на Веска и за ласките, и да го пере, и да му готви.

В селото се чудят как е възможно след години раздяла Осман още да смята, че Веска трябва да му е вярна. Юксел пък бил разведен с жена си, тя живеела в Турция и като свободен мъж търсел интимност. След инцидента децата му го погребали в село Сини вир, но фаталната Веска не посмяла да припари на помена. Даже се изнесла за известно време при сестра си в друго шуменско село.

Подозирал домашно насилие

Съселяни разказват, че Веска не искала да вижда бившия си мъж. Като се срещнели в селото, даже не говорела с Осман, а се обръщала на другата страна. Напразно той опитвал да й каже една-две думи. Жената знаела, че Осман е бесен за връзката й с Юксел. Нещо повече - хора от Сини вир разказват, че са чували Осман и Юксел да се карат и друг път, но никой не е предполагал, че ще стигнат до бой, а още по-малко до убийство.

Пред свои приятели Осман споделил, че се ядосва не само защото Веска задоволява всички желания на новия си любовник, а и защото Юксел много често ходел при нея вечер, след като се напие. Веска гледала някои от внуците и Осман казвал, че не знае какво върши пияният с децата. Допускал, че може да ги бие или да ги тормози. В селото знаели, че като пийне, Юксел става агресивен и забравя какво говори и какво върши.

По случая срещу Осман все още не е внесен обвинителен акт. Пастирът е съден преди години, но е реабилитиран. Лежал е в затвора за кражби на животни, коментират местни. Сега ще отговаря за отнет човешки живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право