11 филологии и хебраистика - защитени специалности във вузовете

Направленията ще получават допълнително финансиране.

За посочените специалности липсва интерес, но има нужда от подготвени кадри.

От Министерството на образованието обявиха за обществено обсъждане списъка на защитените специалности в университетите, които ще се ползват със специален статут. Това са тези специалности, за които интересът от кандидатите е нисък или липсва, но има необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти, обясни ресорният министър Меглена Кунева при представянето на идеята през март.

В оповестения вчера списък са изредени 12 специалности – арабистика, арменистика, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка, португалска, румънска и унгарска филология, японистика и хебраистика (направление, центрирано около изследването на еврейското общество, история и философия).

Защитените специалности трябва да отговарят на няколко критерия за уникалност – обучението по нея да се осъществява само в един университет, да не припокрива учебния план на сходна дисциплина повече от 25% и да са договорени двустранни програми за сътрудничество. Университетите ще получават допълнително по 15 000 лева на година за всяка специалност. Освен това ще се финансира и 90% от утвърдената за съответната година издръжка на студент от съответното направление за незапълнените бройки от минимума от 25 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование