Тим Кейн: Вице-скучен

Не ми задавайте подобни въпроси. Ако трябва да опиша себе си с няколко думи - аз съм най-скучният човек в американския политически живот. Най-вероятно, казваме ние!Самокритиката принадлежи на Тим Кейн, който преди дни беше избран за съратник на Хилъри Клинтън от името на Демократическата партия на САЩ в надпреварата за Белия дом.

„Стратегическият избор“, „Клинтън демонстрира увереност, че ще победи Тръмп“, „Умее да свири на хармоника“ са само няколко примера от заглавията отвъд океана, с които американските медии посрещнаха новината за номинирането на сенатора от щата Вирджиния и бивш губернатор за поста кандидат-вицепрезидент на демократите. С обявяването на Тим Кейн за партньор на Хилъри Клинтън завършва предпоследната глава от кампанията за избирането на приемник на Барак Обама и най-накрая се слага край на всички спекулации за възможни маневри. Националната конвенция на Демократическата партия тази седмица ще потвърди предизвестеното и идва ред на истинската предизборна кампания. Фронтовите линии вече са разчертани, съюзниците са ясни – залогът е един. И явно битката ще се води само от името на титулярите. За честта на г-н Кейн ще кажем, че утвърденият вече кандидат на републиканците Доналд Тръмп предпочете да заложи на точно толкова видимо невзрачен за външния свят спътник в надпреварата в лицето на губернатора на щата Индиана Майк Пенс.

Но хайде по същество - претендентът за поста на втория най-влиятелен политик в света е един от най-постоянните хора, с чиято биография може да се сблъска човек. Тимоти Майкъл Кейн е роден на 26 февруари 1958 г. в градчето Сейн Пол, щата Минесота. Семейството му се премества в Канзас Сити, където Тим Кейн завършва средното си образование в момчешко училище към ордена на йезуитите. Пак там, в щата Мисури, през 1979 г. взема диплома по право от едноименния университет, преди да специализира допълнително в Харвард. Елитното учебно заведение не успява да грабне до такава степен интереса му и между 1980 и 1981 г. Кейн се включва в хуманитарна мисия на йезуитския орден в Хондурас. В този период и овладява испанския език. След завръщането си в САЩ Тим Кейн довършва цикъла в Харвард, където в движение среща и бъдещата си съпруга, Ан Холтън, с която имат три деца.

Професионалната му кариера на адвокат започва след дипломиране в щата Джорджия, преди да се прехвърли във Вирджиния през 1987 г. В бившата столица на Конфедерацията, Ричмънд, Тим Кейн за първи път проявява интерес към политиката. През 1994 г. той е вече член на градската управа на Ричмънд от Демократическата партия, където ще остане за четири двугодишни мандата. Постоянен и уверен, оттук нататък политическата кариера на Кейн следва константна прогресия - през 1998 г. е избран за кмет на Ричмънд от доминиран от чернокожи общинари градски съвет, които навремето за първи път от десет години гласуват доверие на бял градоначалник. Четири години по-късно Кейн преборва републиканския си опонент, за да заеме поста на лейтенант-губернатор на Вирджиния, а през 2005 г. е избран за управник на щата.

Като успешен губернатор с леви политически убеждения на предимно консервативен щат, Кейн печели бързо репутацията на „човек, който си свършва работата“. Името му е част от маневрите на демократите през 2008 г., в търсене на кандидат за вицепрезидент за Барак Обама. В крайна сметка постът е зает от Джо Байдън, а Тим Кейн застава начело на Демократическата партия, която ще оглавява като председател от 2009 до 2011 г. На следващата година, вече натрупал нерушим политически актив, Тимоти Кейн се явява успешно като кандидат за място в Сената на САЩ. Въпреки мнозинството на републиканците в горната камара на американското законодателно събрание, Кейн изпъква като член на свръхвлиятелната комисия за въоръжените сили, която разпределя държавните поръчки в областта на отбраната. В допълнение той е и член на комисията по външни отношения на Сената, с което несъмнено е търсен ефект за общия имидж на Хилъри Клинтън.

За президентската кампания няма да е повече от професионален декор.

Донесете ми главата на Вирджиния!

В политическата пантомима в САЩ с наближаването на изборите за нов държавен глава залозите за кандидатите за вицепрезидент зависят пряко от гласовете, които потенциалните „герои“ могат да генерират в подкрепа на титуляря. Особено ценени са тези от т.нар. клатещи се щати, в които пропорционалното съотношение между демократи и републиканци, или конкретни големи малцинствени групи, могат да повлияят на изхода на общия вот - разбирайте Майк Пенс и Тим Кейн.

За него

Оптимист като Хилъри

Подобно на Хилъри, Тим е оптимист. И отново като нея, той е прогресивен боец. Тим е дете на учителка и металург, който винаги е имал едно наум за семействата на работещите хора. ... Едва ли ще намерите когото и да е, който ще каже лоша дума за него.

Барак Обама, президент на САЩ

Бяла домакинска техника

Съвсем сериозно. Изборът на Тим Кейн за кандидат за вицепрезидент (на основание наличните му качества) е толкова основателен, колкото да избереш бял домакински уред, който готви само бял ориз, но идва с упътване и на испански.

Американският сатирик Джон Оливър за НВО

Първият зад Обама

Сенатор Кейн беше първата публична личност, която официално обяви подкрепата си за сенатор Обама (когато се кандидатира за президент през 2008 г. - б. р.). Сенатор Кейн беше председател на Демократическата партия по време на първия мандат на президента Обама и сенатор Кейн е личност, която президентът уважава дълбоко.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест по повод номинацията на Кейн

Терористите тържествуват

Току-що видях продажната Хилъри заедно с Тим Кейн. ДАЕШ и другите ни врагове в момента точат лиги. Съвсем не ми изглеждат като президентска двойка. ... Тим Кейн работеше в подкрепа на Трансатлантическото партньорство и е убиец на работни места.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на Републиканската партия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи