В УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив извършиха уникална операция на счупена тазобедрена става

Лекари от клиниките по ортопедия и травматология и по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив извършиха уникална операция за анатомично възстановяване на счупена тазобедрена става, съобщиха от Университетска болница.

Извършената хирургична интервенция е спасила тазобедрената става на 51-годишния пациент от бъдеща бързоразвиваща се коксартроза, след като мъжът е пострадал при падане от голяма височина. "По стария метод на лечение пациентът трябваше да остане на директна екстензия от 45 до 60 дни, което след време води до анатомично износване на таза, обясни проф. д-р Владимир Ставрев, началник на клиниката по ортопедия и травматология (КОТ).

Фрактурата е фиксирана с плака непосредствено под бедрените кръвоносни съдове и лекарите са преминали през т. нар. "короната на смъртта" - в тази зона кръвоносните съдове са по-големи. Проф. Ставрев обясни, че при евентуално засягане на бедрената артерия или вена, кръвозагубата за 2 минути може да стигне до литър и половина и това да се окаже фатално за пациента.

Заради сложността на операцията като цяло и заради опасността за кръвоносните съдове се е наложило към екипа от ортопеди начело с д-р Иван Чирпъков да се присъедини и съдовият хирург д-р Яни Захариев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини