На извънредно заседание парламентът ще разгледа промените в Закона за съдебната власт на второ четене

На извънредно заседание парламентът ще разгледа промените в Закона за съдебната власт на второ четене. Това е предвидено в програмата за работа на Народното събрание.

Извънредното заседание ще започне в 11 часа, а промените в Закона за съдебната власт са единствената точка в дневния ред.

Те са съобразени с основните положения на приетите от Народното събрание през 2015 година промени в конституцията и изпълняват мерките, предвидени в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа.

В законопроекта се предвидени проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите.

Законопроектът предвижда съдиите, прокурорите и следователите да подават пред Инспектората към Висшия съдебен съвет декларация от две части за имущество и интереси.

С промените в Закона за съдебната власт се цели засилване на самоуправлението на съдилищата чрез нови функции на общите събрания на съдиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика