“Херта” спря “Байерн” за рекорд

Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Загинал и седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов възложи пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

“Природата за хората”: Нова зелена репресия на Брюксел срещу България

“Европейската комисия обяви, че стартира наказателна процедура срещу България по повод уж недостатъчна защита на птиците в Рила”, съобщиха от Национална гражданска коалиция “Природата за хората”.

Ето какво още съобщиха от гражданската коалиция:

От Брюксел искат „яката“- ниската част на планината, където жителите на околните села и градове имат поминък свързан със земеделние, животновъдство и туризъм да бъде обявена за защитена зона, т.н. „Рила-буфер“. В момента на 72% от територията на Национален парк Рила е забранена всякаква дейност. Желанието на еврочиновниците е те да станат 100%. Конкретния повод е недостатъчната защита според тях на трипръстия кълвач, лещарката и два вида кукумявки. За сведение на европейските бюрократи, откакто през 1992г. Рила бе обявена за национален парк и в последствие включването и в НАТУРА 2000, от картата на района са изчезнали 40 населени места с 27 000 души население. Обезлюдяването и циганизацията на селата около Рила е неуспорим факт. Обедняването и липсата на бъдеще прогонва хората от тази част на страната.

Тази санкция е уредена освен от доноси на зелени неправителствени организации и от представителката на България в Главна дирекция „Околна среда“ Силвия Бърова и съпругът й Борис Бъров, който е в програма LIFE+. Това е втората наказателна процедура, която е в следствие от „тяхната работа“. Първата е свързана отново с птиците беше за Калиакра. Там се твърдеше, че пернатите се блъскали в перките на ветрогенераторите и загивали. В продължение на години се показваше една и съща снимка, която в последствие се оказа фалшификат на подхвърлена мъртва птица, но процедурата бе задействана. Интереса на фамилия Бърови към птиците произлиза от факта, че и двамата преди да отидат в Брюксел са работили дълги години като директори в неправителствената организация- Българско Дружество за Защита на Птиците. В пресата се изнесоха много факти за спечелени от тази организация многобройни поръчки, директно от фондовете на Европейския съюз. От 17 поръчки на обща стойност около 40 милиона лева, 15 са отишли при БДЗП. По повод тази съмнитекна практика на 11 юли с писмо до петима еврокомисари и до други инстанции, ние от „Природата за хората и регионите“ поискахме пълна ревизия на дейността на Бърови и проверка на всички поръчки по директното финансиране и връзките им с БДЗП.

Образуването на тази измислена, без достоверни научни факти, наказателна процедура срещу България е поредното доказателсвтво, че за европейските корумпирани чиновници няколко вида птици и рибата Главоч са много по-ценни от живота и бъдещето на хората в региона. Ние ще предприемем всички необходими мерки, като ще поискаме съдействието на научната общност в България и Европа за прекратяване на тази абсурдна ситуация.

НГК Природата за хората и регионите

Филип Цанов

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.