Сложиха спасители на 5 популярни неохраняеми плажа във Варненско

Пет от най-популярните плажове във Варненско, които останаха без стопани заради високите цени, от днес вече имат водна охрана, съобщи за "Труд" областният управител Стоян Пасев.

По два спасителни поста са обособени на претъпканата с летовници ивица в местността "Фичоза" и на огромния и най-опасен в региона плаж на Камчия, където всяко лято морето взема жертви. По една вишка има в местността "Черноморец", в Шкорпиловци и на градския плаж Офицерски-запад.

Морските гардове са наети от две фирми, които са подписали договор с областната управа за 68 000 лв. Средствата са далеч под отпуснатите от Министерството на туризма 700 000 лв. за обезопасяване на неохраняемите ивици в областите Варна, Бургас и Добрич.

Причината да не бъдат усвоени повече пари е, че при договори над 70 000 лв. задължително трябва да бъде обявена обществена поръчка, а докато процедурите по нея приключат, ще свърши и сезонът, коментира Пасев. Според него затова до края на лятото в региона неохраняеми ще останат 25 плажа, на които са поставени предупредителни табели.

По-голямата част от наетите за петте ивици спасители ще работят до 1 септември, а останалите - чак до края на октомври. Заплатите им са стотина лева под средните за региона 1100 лв. Преди водната охрана да заработи, плажовете бяха почистени ръчно и на тях са поставени кошчета за отпадъци, уточни Пасев, който призова летовниците да пазят чистота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини