Като в Америка: Искат закон за чуждите агенти

"Закон като американския трябва да има за финансираните отвън НПО-та в България. Не е нормално бивш или настоящ политик да получава пари от чуждо правителство и да формира общественото мнение в страната." Това заяви на пресконференция лидерът на ПП "Възраждане" и общински съветник от Варна Костадин Костадинов.

Той и партията му ще внесат след ваканцията предложението в НС да бъде приет закон като американския от 1938г. за регистрация на чуждите агенти. Още тогава зад океана не са се притеснявали да използват тази дефиниция, разработена в 13 страници, посочи Костадинов.

Според американското законодателство и досега за чужди агенти се смятат всички личности, служители, представители и НПО-та, финансирани и действащи в полза и под давлението на чужди правителства.От "Възраждане" дадоха пример с последния списък с раздадени грантове от сайта на фондация "Америка за България", която е на американското правителство.

Сред финансираните има двама бивши външни министри, бивш правосъден министър и други популярни личности. Според американския закон те трябва да се регистрират като чужди агенти, а според българския са само свободни анализатори и крепители на демокрацията, не скри иронията си Костадинов.

Той припомни и последното изречение от гл.4 на годишния доклад на ДАНС, в което е посочено следното: "Засилва се използването на субекти от неправителствения сектор като част от прилагания комплексен инструментариум за влияние и въздействие". Това са хора, които непрекъснато се появяват по медиите, създават обществено мнение и най-много крещят против чуждата намеса в България-за руска и каква ли не, но не и за тази, която им плаща, каза Костадинов.

Извънппарламентарната партия"Възраждане" ще вкара предложението си за закон за чуждите агенти в началото на септември. Ако няма отговор в 30-дневния срок, означава че има мълчалив отказ, каза Костадинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика