Варна отново става дом на книгата

Четящите пътници ще се возят гратис по най-дългите линии на градския транспорт на 29 юли

Над 35 000 различни заглавия, 2500 от които са нови, ще бъдат представени на тазгодишния панаир "Алея на книгата" във Варна, съобщи Василка Ванчева, член на УС на асоциация "Българска книга".

От 29 юли до 7 август в най-оживената част на града между хотел "Черно море" и Фестивалния и конгресен център за шеста поред година под шатри продукцията си ще представят над 50 родни издателства, които ще правят специални панаирни отстъпки на клиентите. Импровизираните щандове ще работят от 10 до 22 часа. За първи път в деня на откриването на "Алея на книгата" съорганизаторът община Варна дава бонус за четящите пътници по двете най-дълги линии на градския транспорт - автобус №31А и тролей №88. В петък всеки, който е отворил книга, докато се вози по техния маршрут, ще пътува без билет. С домакинството си на най-големия пътуващ панаир на книгата на открито морската столица продължава една стара традиция, тъй като на 18 юли в далечната 1927 г. в града е било проведено първото в България книжно изложение, припомни Кристиана Димчева от Регионалната библиотека.

"Това събитие е много важно за издателите, чрез него те получават обратна информация какво се харесва и какво се търси. Важно е и за младите хора, защото България е на предпоследно място по грамотност в Европа. След нас е единствено Румъния. Говорим за вторична неграмотност, която не е следствие на непосещаването на училище. Най-често между 4 и 9 клас децата спират да четат, а според психолозите проблемът идва от семейството. Важно е родителите от ранна възраст да четат на децата си, така лесно се създава интерес към книгата", коментира Василка Ванчева. Тя допълни, че по традиция в панаирните дни в специален литературен кът ще има детски работилници, премиери на книги и срещи с писатели и преводачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини