Близо 400 неизлечимо болни калифорнийци са предпочели асистирано самоубийство

Много спортна комбинация Новото Volvo V60 показва предимствата на комбитата пред SUV-овете

Том Круз планира нови филми от поредицата “Мисията невъзможна”

САЩ преобразуват военни бази в лагери за мигранти

Георги Господинов се завърна в България с нова книга

6800 лв. награден фонд за призьорите в маратона Галата – Варна 78-издание на най-старото плувно състезание е под патронажа на министъра на спорта Красен Кралев

Бойният ни флот получи бързоходни моторни лодки

Цвета Караянчева присъства на молебена за чадородие в Троянския манастир

Кораб с 230 мигранти чака дипломатическо решение в морето

Щормови вятър остави села и квартали в Ломско без ток

Силвестър Сталоун – Бяга от затвора

Хети дефилираха с облекла преди 4000 години Спектакълът от Турция е жест към европредседателството ни

Турската полиция задържа 47 заради връзки с Гюлен

Ройшин Мърфи и Айо „взривиха“ парк „Македония“ в първата вечер от фестивала „Francofolies.Благоевград” 2018

Заловиха обявен за издирване в Сливен, търсейки избягалия затворник Борис Иванов

Варна отново става дом на книгата

Четящите пътници ще се возят гратис по най-дългите линии на градския транспорт на 29 юли

Над 35 000 различни заглавия, 2500 от които са нови, ще бъдат представени на тазгодишния панаир “Алея на книгата” във Варна, съобщи Василка Ванчева, член на УС на асоциация “Българска книга”.

От 29 юли до 7 август в най-оживената част на града между хотел “Черно море” и Фестивалния и конгресен център за шеста поред година под шатри продукцията си ще представят над 50 родни издателства, които ще правят специални панаирни отстъпки на клиентите. Импровизираните щандове ще работят от 10 до 22 часа. За първи път в деня на откриването на “Алея на книгата” съорганизаторът община Варна дава бонус за четящите пътници по двете най-дълги линии на градския транспорт – автобус №31А и тролей №88. В петък всеки, който е отворил книга, докато се вози по техния маршрут, ще пътува без билет. С домакинството си на най-големия пътуващ панаир на книгата на открито морската столица продължава една стара традиция, тъй като на 18 юли в далечната 1927 г. в града е било проведено първото в България книжно изложение, припомни Кристиана Димчева от Регионалната библиотека.

“Това събитие е много важно за издателите, чрез него те получават обратна информация какво се харесва и какво се търси. Важно е и за младите хора, защото България е на предпоследно място по грамотност в Европа. След нас е единствено Румъния. Говорим за вторична неграмотност, която не е следствие на непосещаването на училище. Най-често между 4 и 9 клас децата спират да четат, а според психолозите проблемът идва от семейството. Важно е родителите от ранна възраст да четат на децата си, така лесно се създава интерес към книгата”, коментира Василка Ванчева. Тя допълни, че по традиция в панаирните дни в специален литературен кът ще има детски работилници, премиери на книги и срещи с писатели и преводачи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.