Кунева разчита „Америка за България“ да помогне на учителите

"Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска помощ за учителите на среща с ръководството на фондация „Америка за България“. Тя се срещна с Нанси Шилер, заместник-председател на Управителния съвет и действащ президент на организацията", съобщиха от МОН.

"Учителите нямат мотивация и подкрепа от обществото. Затова те са мой приоритет и искам да бъдат издигнати отново сред най-престижните професии", заявила Кунева и посочила като голям проблем пенсионирането на 45 000 учители през следващите 10 години. Според министърката трябвало да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация. По този начин щяло да се подобри качеството на българското образование.

На запитване на "Труд онлайн" от МОН обясниха, че поисканата помощ от фондацията е за обучения на учители по различни програми на организацията. Не ставало въпрос за отпускане на парични средства. Министър Кунева целяла да се наблегне на учителите в предпенсионна възраст, така че да получат допълнителни квалификации. Освен това под особено внимание щели да бъдат взети и младите преподаватели. Целта била те да бъдат насърчени да останат в професията.

От образователното министерство уточниха още, че е важно да се наблегне на учителите в предпенсионна възраст, защото все пак им оставали 4-5 години до пенсия и през тях губели мотивация. Затова от МОН са на мнение, че чрез тези допълниелни обучения и квалификации ще бъдат насърчени да продължат качествено да преподават.

На срещата От своя страна Нанси Шилер обяснила, че „Америка за България“ е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години. От фондацията работели със 783 училища в 260 града и достигнали до 210 000 ученици, 7000 учители и 150 директори. Фондацията си партнирала с български университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са били 125 образователни проекта и програми.

Кунева и Шилер се разбрали да засилят сътрудничеството си в сектора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование