Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Папата дари 5 000 евро за Голямата базилика в Плиска

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е получил писмо от папския нунций в България – Н.Пр. Анселмо Пекорари, с което го уведомява, че Светият отец папа Франциск е отпуснал сумата от 5 000 евро за реставриране на Голямата базилика в Плиска, съобщиха от НИМ.

Божидар Димитров обясни за „Фокус“, че когато е започнал кампанията за дарения за възстановяване на Голямата базилика, се е обърнал с писма до Вселенската патриаршия и до Папството. Той уточни, че до момента правителството на Бойко Борисов е отпуснало общо 1,2 млн. лв., а за дострояване на базиликата трябват между 4 и 5 милиона лева. „Обърнах се с писма до Вселенската патриаршия и до папството да дарят средства за възстановяване на базиликата, тъй като те са свързани с нея. Базиликата е започната по папски проект. По времето между 865 и 870 година Българският църковен окръг се управлява от бъдещия папа, тогава само епископ, Формоза Портуенски. Той донася плана на тогавашната папска базилика „Сан Пиетро”, който българите само увеличават с два метра и половина и построяват базиликата. 870 година папа Формоза Портуенски се връща в Рим, за да стане папа, а българската църква минава под ведомството на Вселенската патриаршия и епископът на Хераклея Николай през 875 година”, разказа проф. Димитров. „По един чуден начин тази църква е материално свидетелство за връзката ни със Западна и Източна Европа, свое участие в нея имат и папството, и Вселенската патриаршия. Затова си позволих да се обърна към тях и получих първо дарение от Вселенския патриарх Вартоломей, тъй като бях в Константинопол тогава, но съм поел задължението да не казвам какво е било, както и от неговия архонт българина Димитър Атанасов, който е връзката между Българската екзархия и Вселенската патриаршия.

„Този принос е в рамките на отбелязването на 1 150 години от първите отношения между Римския папа и Българското царство”, се казва в писмото.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.