Папата дари 5 000 евро за Голямата базилика в Плиска

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е получил писмо от папския нунций в България – Н.Пр. Анселмо Пекорари, с което го уведомява, че Светият отец папа Франциск е отпуснал сумата от 5 000 евро за реставриране на Голямата базилика в Плиска, съобщиха от НИМ.

Божидар Димитров обясни за "Фокус", че когато е започнал кампанията за дарения за възстановяване на Голямата базилика, се е обърнал с писма до Вселенската патриаршия и до Папството. Той уточни, че до момента правителството на Бойко Борисов е отпуснало общо 1,2 млн. лв., а за дострояване на базиликата трябват между 4 и 5 милиона лева. „Обърнах се с писма до Вселенската патриаршия и до папството да дарят средства за възстановяване на базиликата, тъй като те са свързани с нея. Базиликата е започната по папски проект. По времето между 865 и 870 година Българският църковен окръг се управлява от бъдещия папа, тогава само епископ, Формоза Портуенски. Той донася плана на тогавашната папска базилика „Сан Пиетро”, който българите само увеличават с два метра и половина и построяват базиликата. 870 година папа Формоза Портуенски се връща в Рим, за да стане папа, а българската църква минава под ведомството на Вселенската патриаршия и епископът на Хераклея Николай през 875 година”, разказа проф. Димитров. „По един чуден начин тази църква е материално свидетелство за връзката ни със Западна и Източна Европа, свое участие в нея имат и папството, и Вселенската патриаршия. Затова си позволих да се обърна към тях и получих първо дарение от Вселенския патриарх Вартоломей, тъй като бях в Константинопол тогава, но съм поел задължението да не казвам какво е било, както и от неговия архонт българина Димитър Атанасов, който е връзката между Българската екзархия и Вселенската патриаршия.

„Този принос е в рамките на отбелязването на 1 150 години от първите отношения между Римския папа и Българското царство”, се казва в писмото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини