„Галъп“: Българите слагат равенство между политиката и корупцията

Българите слагат знак за равенство между политиката и корупцията. Корупцията и политическото влияние в работата на съда са възприемани и като основни проблеми в съдебната система. Това сочат данните от експресно проучване на „Галъп“, проведено сред 1605 души в цялата страна, чрез пряко телефонно интервю между 14 и 19 юли.

Според 90% от анкетираните проблемите в съдебната система всъщност се създават от политиците и те нямат интерес да променят сегашното положение. Българите са на мнение, че корупцията и политическото влияние в съда са първопричина и за липсата на осъдителни присъди.

На ЕС се гледа като на ултимативно упование – като коректив на българските институции. 64% одобряват, че в България има европейски надзор за правосъдието и вътрешните работи.

Отношението към правителството е малко по-благосклонно заради наличието на лоялен електорат. Той обаче не „спасява“ парламента, който по традиция е „на дъното“ като олицетворение на целия политически елит. 22% изказват одобрение, а 75% - неодобрение, показва още проучването.

Последното личи ясно и в отговорите на въпроса къде според българите е най-голямата корупция. Помолени да степенуват корумпираните, на първо място, с 23%, хората споменават политиците, следват болниците и митниците. Помолени да кажат кого биха поставили на второ място по корупция, 18% посочват „съда“. Помолени да назоват трети, 16% казват „полицията“.

Помолени обаче да кажат дали някога им е искан подкуп от политик, само 2% свидетелстват за нещо подобно. Оказва се, че българите намират най-високи нива на корупция сред политиците, но без пряко да са били потърпевши.

От изнесените данни става ясно, че обществото ни живее с почти неизкоренимото убеждение, че политиката е по дефиниция най-корумпираната обществена територия. 72% от запитаните признават, че не намират себе си за запознати със съдебната реформа.

Цялото изследване на „Галъп“ може да видите тук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика