БСП си избира кандидат-президент на 2 август, ще го предложи на АБВ и „Движение 21“

Ръководството на БСП е взело решение на 2 август да анализира номинираните от местните структури имена и да прецени с кои от тях отива на разговори с другите партии. На 3 август столетницата пък кани АБВ, "Движение 21" и други партии на разговори, за да обсъдят имена за обща президентска кандидатура. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с ръководството на КРИБ.

По-рано днес от АБВ съобщиха, че Георги Първанов и Ивайло Калфин са техните предложения за президент, а в началото на месеца от БСП обявиха, че тези имена не могат да бъдат общи кандидатури на левицата.

В тази връзка Нинова коментира, че не е изненадана от номинациите на АБВ, защото те стоят още от самото начало на разговорите. Според нея обаче не се правело така, след като имали уговорка, че ще се видят, че ще обсъждат имена.

Все пак, по думите й, политическият диалог за обща кандидатура с АБВ не е изчерпан.

За срещата с КРИБ, Нинова заяви, че европарите свършват през 2020 г. и е нужно родно производство. „Акцент в нашия проект за Национален план, който изготвяме, е икономиката и образованието. Трябва да бъдат положени максимални усилия да гарантираме по-малка бюрокрация, повече контрол за икономиката, изсветляване на сивия сектор“, обясни лидерът на левицата.

Тя уточни, че постигнали съгласие да си сътрудничат чрез експерти по подготовка на конкретни политики и законодателни проекти. По време на срещата е бил представен и внесеният в НС закон, засягащ дейността за държавните и общински предприятия от БСП. „Той е в резултат на нашето обещание за държавна политика в областта на икономиката“, поясни тя.

От своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че работят добре с БСП и винаги са се стремели с експертизата си да постигнат тяхната подкрепа за инициативи, които касаят България да е добро място за правене на бизнес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика