Японски монах ще гребе за медал в Рио

Японски будистки монах ще гребе на олимпиадата в Рио. За 27-годишния Кадзуки Ядзава това ще е трето участие на олимпийски игри, но на предишните в Пекин 2008 и Лондон 2012 той не е бил в расо. Преди 4 лета Кадзуки завърши девети на кану в бързи води, което е най-добър резултат за японците в цялата история на дисциплината. Миналата година Ядзава спечели шампионата на страната, с което си осигури и квота за Бразилия.

След олимпиадата в Лондон той бил на кръстопът. Дълго време не можел да си намери спонсори и финансова подкрепа. Затова решава да последва примера на президента на федерацията по кану на префектура Нагано, който също е монах. Така, година по-късно, Ядзава прекратява участието си в международни състезания и се отдава на религията.

„Никога не съм имал намерение да „седя на два стола” - разяснява състезателят в расо. - Когато станах будистки монах си казах, че това ще е важното в моя живот, а гребането ще е за свободното време.”

Ядзава тренира по половин час в лодката, 6 дни в седмицата, без да се броят занятията в тренажорната зала. Но гребецът не се притеснява, че времето му за подготовка е наполовина от това за лондонската олимпиада.

„Сигурен съм, че моята духовна сила ще ми помогне този път да взема медал - казва Ядзава. - Надявам се да покажа най-доброто от себе си и да се насладя по-добре на усещането, че отново съм на олимпиада.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт