Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Химическата атака в Дума била постановка (обзор)

Красимир Вангелов, капитан на риболовен кораб в Несебър: Делфините умират при раждане

– Защо е този масов мор по делфините, г-н Вангелов?

– Не е масов. Делфини си умират открай време и ще си умират. Проблемът е, че едни еколози искат да вземат едни пари.

В момента никой например не е погледнал какво е времето. Вече 35 дни духа само от морето- източни, североизточни и югоизточни ветрове. Делфините раждат точно през този период – от юни до края на юли. Правят го на 80 метра дълбочина.

Събират се много – около 1500-2000 на едно място. Едните правят кръг около тези, които раждат, и вътре в кръга се извършва самото раждане. Едни на други те си помагат в този процес.

Както вече казах, покрай него естествено има и мъртви делфинчета. Нормално е. При 2000 бозайника не е необичайна да речем 10 процента смъртност. Затова смятам, че това е причината за изхвърлените на брега делфинчета. Лично аз видях само малки, новородени делфинчета, с пъпна връв даже.

Ето това е. Не говоря за военни учения, не говоря за търсене на нефт или газ. Това е моето обяснение на нещата.

– Настана обаче истинска истерия и обичайните заподозрени бяха рибарите?

– Атанас Русев от екосдружение „Корал“ отива при премиера и му изнася лекция, че намерил 20 умрели делфинчета. Или пък 60-70. Тази смъртност е нормална. Като духа от морето към брега вятърът, естествено е те ще бъдат изхвърлени на пясъка. Но защо се раздуха този факт?

Съмняваме се, че по нашите рибарски програми се отпускат над 3 милиона евро, точно за тези дейности – за опазване на рибите и т.н. Тинтири-минтири. Но тези пари отиват при екоорганизациите. Как могат те да се набутат вътре точно по този начин, като заблуждават дори премиера. Той не е длъжен да е запознат с тези неща. Нито той, нито пък министрите са длъжни да знаят.

– Но ако все пак зоните, забранени за риболов, станат факт?

– Искаме да предадем занаята на децата си, а не да ходят по чужбина и да стават аргати. Така стоят нещата. Страхотна простотия ще бъде, ако наистина забранят риболова.

Ние имаме 170 мили крайбрежие. Ако средният ръкав на Халкидики го опънем в права линия – това е нашето Черноморие. Смешно е да говорим ние за цялото Черно море. Но ако определят забранителни зони, ще съсипят бизнеса на рибарите. Ако на тези 170 мили се определят, да речем, три зони по 30-40 мили – какво ще остане тогава? Нищо!

– Чува се, че рибарите имат проблеми и с улова на калкан?

– Да, другият проблем е калканът. Там е още по голяма свинщина. Едно време голям български учен – професор Вълканов, заедно с руските учени направи едно изследване на Черно море. Отдолу, от Турция, та чак до Грузия, три четвърти от Черно море изследваха. И бе издадена една книга – “Черно море” – за всички риби в него. Ако прочетат тези господа книгата “Черно море”, ще видят, че в нея се казва следното: “Калканът не е риба за промишлен риболов.”

Квотата за България е 48 тона. За моя кораб тя е 195 килограма. Съдете сами на каква цена трябва да се продава калканът, за да мога аз да се изхраня, за да изхраня и семейството си… Една квота ако трябва да ни храни, поне трябва да е по 2 тона на кораб минимум или 1 тон на лодка, пак минимум, защото на малката лодка работят двама или трима души.

Не може да се разтоварва в тъмната част на денонощието. Два часа преди да излезем от морето, трябва да уведомим някакъв телефон във Варна. Идват тук, мерим рибата, описват я. Пълно безумие. Защо е тази бюрокрация? Снаряди ли разтоварвам или наркотици?

– Крути мерки да не превишите квотата…

– В България има 100 риболовни кораба. Едно село в Турция – Румеле Фенер, има 120 кораба, това село е колкото Несебър. И ние със 100 кораба говорим, че застрашаваме морето. Държавата, вместо да ни помага, измисля само забранителни закони.

Всичко това е много тъжно.

За руснаци и турци е добре, че ние пазим рибата, за да я ловят те. Руснаците и турските рибари нямат забрани за калкан. Украинците и грузинците също нямат. Кои имат? Българите и румънците, които държим една смешна част от Черно море.

– Няма ли светлина в тунела, рибарите никога не губят надежда в слуката?

– Тази година засега има добра популация на паламуд. Незапомнена година на популация на паламуд. Това ни казват и турските ни колеги рибари. Ние от тях вземаме информация, държим връзка.

Вчера за един час на чепаре хванах пет килограма сафрид и 10 паламудчета. Те са по 350-400 грама вече. Към 28 август вече ще са 650-700 грама и наистина се надявам тази година на добра паламудена слука.

– Чисто ли е морето ни?

– По самото крайбрежие – не много, но в открити води започна да се чисти, затова рибата е там. Вече по-малко боклуци се изсипват в реките.

– Калканът или паламудът – кой е царят на морето? Защо българската риба е предпочитана?

– Защото нашето море е по-сладко море и нашата риба е по-вкусна. В солените морета рибата е суха. Като ветроходец съм ходил чак до Еквадор и имам впечатления. Един лефер примерно тук струва повече от калкана, а в Щатите го ползват да хранят с него другите риби.

– Имате ли някакъв ритуал или талисман, който носите, когато влизате на риболов?

– Не нямам талисман, не съм суеверен. Всичко е до уменията. Имаш ли умения – вадиш си хляба, нямаш ли – тогава търсиш талисмани.

Нашият гост

Красимир Вангелов е роден през 1957 г. в Несебър и е потомствен рибар. Първата си лодка купува на 16-годишна възраст, като преди това две години работи на риболовния кораб на вуйчо си, за да събере пари за собствен морски съд. После е имал четири даляна, бил е и капитан на даляни.

През 1991 г. е първият, който си купува частен риболовен кораб от Турция. У нас чака да го регистрират цели три месеца, защото тогава според родното законодателство български гражданин няма право да притежава кораб.

Баща му също е бил капитан на кораб.

В момента Вангелов е капитан на четвъртия в живота му риболовен морски съд – “Ищар”.

През 1994-та създава първата риболовна кооперация в България – “Тракия”, и 17 години е неин председател.

Има двама синове. Единият – Никола, работи с малката фамилна лодка, а заради другия е купен “Ищар”. “Бях болен и като станах на крака, направих този кораб за по-малкия си син – да риболува и да наследи и той професията”, обяснява Вангелов. И с гордост разкрива, че по-малкият му наследник Димитър е европейски вицешампион по ветроходство.

Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ-Бургас:

Следват популацията на рибата

Делфините следват популацията на рибата, защото това е хранителната им верига. Не виждам как ние ще определим на делфина да не излиза отнякъде, да ражда в определена зона и да стои там. Според мен това няма как да се стане. Това заяви шефката на бургаската екоинспекция Тонка Атанасова в отговор на въпрос как ще бъдат изработени забранителни зони, за да се защитят делфините.

Бях през цялото време на срещата, организирана в Бургас в понеделник на тема “Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им”, коментира още Атанасова. Според нея гласът на рибарите трябва да се чуе и се чува, защото в крайна сметка причините за смъртта на бозайниците може да са комплексни. Може да има смърт от течения, при раждането им, от болест. Това, което твърдят и рибарите. Досега не е направена никаква аутопсия, защото делфинчетата по-дълго са престояли в морската акватория и са в много напреднал стадий на разлагане.

Хората предложиха да се направят работни групи, лаборатории да извършат изследвания. В крайна сметка не се знае и къде са измрели делфините. Може дори да не е в България, а теченията да са ги изхвърлили на нашите ивици, заключи директорката на бургаската екоинспекция.

Виолин Райков, зам.-шеф на Института по океанология:

Необходима е карта за различните видове

Присъствах на срещата с рибарите в Бургас. Ако се направят такива карти, има европейска директива за местообитанията и видовете и тя ще трябва да бъде съблюдавана. Според нея делфините са към групата на зъбатите китове. Става дума за муткура и афалата. Така че ако дадена държава определя такива зони, те трябва да са на основата на миграцията на рибите. Могат да са в зоните на „Натура 2000“, защото това са зони, ограничаващи човешка дейност.

При разговора с рибарите ме впечатлиха твърденията им, че делфини рядко се заплитали в мрежите им, а това се счита за основната причина за смъртните случаи, макар и не единствена.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.