14% ръст на пътниците на летище София

14% ръст на пътниците на летище София за първите шест месеца на годината отчете аерогарата. Пасажерите, преминали през летището, са 2 174 335 или с 260 980 повече в сравнение със същия период на миналата година. По-голяма част от хората са преминали през Терминал 2 - 59%, а през Терминал 1 са обслужени 41% от всички пътници.

Само за юни летището отбелязва 13% ръст на общия брой обслужени пътници, който e 415 559 души. Повишение с 16% на годишна база има и на пътниците по международните маршрути. За шестмесечието са открити 11 нови линии, сред които - Киев, Бристол, Осло/Торп, Бирмингам, Пиза, Лондон/Станстед, Лисабон, Аликанте, Палермо, Копенхаген и Будапеща. Пътниците по вътрешните линии София - Варна и София - Бургас бележат лек спад от 4% за посочения период.

23 795 самолета са излетели и кацнали за полугодието на тази година, което представлява ръст от 12% на годишна база.

От аерогарата отчитат спад на броя на пътувалите с туристически чартъри за периода с 23%, в сравнение с 2015 г. Намалението от 4% има при пътниците по редовните вътрешни линии от София до Варна и Бургас.

Припомняме, че правителството търси концесионер за летище София за 35 години. Процедурата бе временно спряна заради жалба на кувейтски консорциум пред Комисията за защита на конкуренция, която в последствие бе отхвърлена.

От бъдещия концесионер се изисква да плати еднократно най-малко 550 млн. лева без ДДС. Идеята е тези средствата да отидат за покриване на задълженията на БДЖ и покупка на нов подвижен състав. За целия период на концесията правителството очаква приходи от над 1,2 млрд. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес