ВСС понижи съдия Янева в ранг за 3 г.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) понижи за 3 години в ранг бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Решението беше взето единодушно - с 11 гласа. Преди това колегията със 7 на 4 гласа отхвърли предложението на Галя Георгиева - Янева да бъде уволнена.

„За“ гласуваха самата Георгиева, Соня Найденова, Юлия Ковачева и Галина Карагьозова.

В момента Янева е с ранг "съдия във Върховния касационен съд ( ВКС) и във Върховния административен съд (ВАС) ". В следващите 3 години тя ще бъде с по-нисък ранг - "съдия в апелативен съд".

Наказанието подлежи на обжалване пред ВАС. То е заради неуредиците в СГС по време на нейното ръководство - забавени преписки, „неслучайно“ разпределение на дела, различен подход към отделни казуси и други, заради които френският посланик Ксавие дьо Кабан произнесе знаменитата фраза за „гнилите ябълки“ в българската съдебна власт.

С Янева са свързани и скандалите „Двете каки“ и „Червеи“ - за записите на разговори между нея и съдия Румяна Ченалова, в които става дума за търговия с влияние и за злоупотребите със СРС, подписани от нея. За „Червеи“ тече наказателно производство. До приключването му Янева е отстранена от длъжност „редови магистрат“. Така че тя сега не работи и не получава заплата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право