Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Кунева продава учителите на „Америка за България”

Помощта била поискана за обучение на кадри

Министърът отново търгува национални ценности

“Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска помощ за учителите на среща с ръководството на фондация “Америка за България”. Тя се срещна с Нанси Шилер, заместник-председател на Управителния съвет и действащ президент на организацията”, съобщиха от МОН.

“Учителите нямат мотивация и подкрепа от обществото. Затова те са мой приоритет и искам да бъдат издигнати отново сред най-престижните професии”, заявила Кунева и посочила като голям проблем пенсионирането на 45 000 учители през следващите 10 години. Според министърката трябвало да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация. По този начин щяло да се подобри качеството на българското образование.

На запитване на “Труд” от МОН обясниха, че поисканата помощ от фондацията е за обучения на учители по различни програми на организацията. Не ставало въпрос за отпускане на парични средства. Министър Кунева целяла да се наблегне на учителите в предпенсионна възраст, така че да получат допълнителни квалификации. Освен това под особено внимание щели да бъдат взети и младите преподаватели. Целта била те да бъдат насърчени да останат в професията.

От образователното министерство уточниха още, че е важно да се наблегне на учителите в предпенсионна възраст, защото все пак им оставали 4-5 години до пенсия и през тях губели мотивация. Затова от МОН са на мнение, че чрез тези допълнителни обучения и квалификации ще бъдат насърчени да продължат качествено да преподават.

На срещата Нанси Шилер обяснила, че “Америка за България” е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години. От фондацията работели със 783 училища в 260 града и достигнали до 210 000 ученици, 7000 учители и 150 директори. Фондацията си партнирала с български университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са били 125 образователни проекта и програми.

Кунева и Шилер се разбрали да засилят сътрудничеството си в сектора.

Сметки

Искаме помощ въпреки милиардите

Според Закона за държавния бюджет за 2016 г. сектор “Образование” получава 3,1 млрд. лева. Отделно МОН разполага и с европейски пари чрез оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Общият й бюджет за периода 2014-2020 г. възлиза на 1,34 млрд. лв. Въпреки милиардите обаче Кунева иска “помощ” от американската фондация, прочула се с финансирането на протестъри. Тази година НПО-то на САЩ отпусна 2,6 млн. лв. уж в подкрепа на българските училища. Парите обаче се разпределят чрез близкия до протестърите “Център за образователни инициaтиви”, чийто директор Емил Джасим е бивш преподавател в НГДЕК, отстранен заради налагането на странни тези и разбирания за ключови моменти от българската история.