Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Форумът за климата зацикли след спорове Несъгласие за пазара на въглеродни емисии

Гласуват сделката за Брекзит преди Коледа Приоритет №1 е излизане от ЕС на 31 януари

Зоран Заев: Върнахме Македония отново на картата на света

Мода и сексапил в новия клип на Есил Дюран

Никола Стърджън към Борис Джонсън: Не можете да задържите Шотландия насила

В Италия извършиха най-голямата мирновременна евакуация Причината - авиобомба от Втората световна война

Катастрофи близнаци с децата в София “Труд” представя схемите на двете произшествия по свидетелства на очевидци

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 декември 2019

Хванаха шефа на пътното в Перник да кара пиян

Таван от 6100 лева за лидерската кампания в БСП

Шофьорът, блъснал две деца с джипа си в София, е криминално проявен

40% увеличение на пенсиите в Румъния Ще струва на хазната над 5 млрд. евро

Проф. Ганчо Ганчев: София изостава от Букурещ и от страните от Източна Европа

Кунева продава учителите на „Америка за България”

Помощта била поискана за обучение на кадри

Министърът отново търгува национални ценности

“Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска помощ за учителите на среща с ръководството на фондация “Америка за България”. Тя се срещна с Нанси Шилер, заместник-председател на Управителния съвет и действащ президент на организацията”, съобщиха от МОН.

“Учителите нямат мотивация и подкрепа от обществото. Затова те са мой приоритет и искам да бъдат издигнати отново сред най-престижните професии”, заявила Кунева и посочила като голям проблем пенсионирането на 45 000 учители през следващите 10 години. Според министърката трябвало да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация. По този начин щяло да се подобри качеството на българското образование.

На запитване на “Труд” от МОН обясниха, че поисканата помощ от фондацията е за обучения на учители по различни програми на организацията. Не ставало въпрос за отпускане на парични средства. Министър Кунева целяла да се наблегне на учителите в предпенсионна възраст, така че да получат допълнителни квалификации. Освен това под особено внимание щели да бъдат взети и младите преподаватели. Целта била те да бъдат насърчени да останат в професията.

От образователното министерство уточниха още, че е важно да се наблегне на учителите в предпенсионна възраст, защото все пак им оставали 4-5 години до пенсия и през тях губели мотивация. Затова от МОН са на мнение, че чрез тези допълнителни обучения и квалификации ще бъдат насърчени да продължат качествено да преподават.

На срещата Нанси Шилер обяснила, че “Америка за България” е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години. От фондацията работели със 783 училища в 260 града и достигнали до 210 000 ученици, 7000 учители и 150 директори. Фондацията си партнирала с български университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са били 125 образователни проекта и програми.

Кунева и Шилер се разбрали да засилят сътрудничеството си в сектора.

Сметки

Искаме помощ въпреки милиардите

Според Закона за държавния бюджет за 2016 г. сектор “Образование” получава 3,1 млрд. лева. Отделно МОН разполага и с европейски пари чрез оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Общият й бюджет за периода 2014-2020 г. възлиза на 1,34 млрд. лв. Въпреки милиардите обаче Кунева иска “помощ” от американската фондация, прочула се с финансирането на протестъри. Тази година НПО-то на САЩ отпусна 2,6 млн. лв. уж в подкрепа на българските училища. Парите обаче се разпределят чрез близкия до протестърите “Център за образователни инициaтиви”, чийто директор Емил Джасим е бивш преподавател в НГДЕК, отстранен заради налагането на странни тези и разбирания за ключови моменти от българската история.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.