Сюзън Сарандън - Холивудски радикал

Носителката на “Оскар” Сюзън Сарандън влезе в политическите новини покрай Националната конвенция на демократите във Филаделфия, където заяви, че е отвратена от начина, по който в партията са се отнесли с Бърни Сандърс. Сарандън от години залита в прогресивни и крайнолеви каузи и е единствената голяма холивудска актриса, която открито застава срещу Хилъри Клинтън.

В крайна сметка Сюзън Сарандън най-вероятно ще гласува за Клинтън на президентските избори през ноември, защото според нея кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп е “дори по-опасен от Хилъри Клинтън”. Но ако го направи, ще го направи с “отвращение” - думата, с която звездата влезе в заглавията тези дни. От месеци тя е най-гласовитият поддръжник на социалиста Сандърс сред елита на развлекателната индустрия. Изтичането на близо 20 хиляди имейл съобщения от националния комитет на Демократическата партия, от които става ясно, че апаратчиците по върха на организацията са искали да неглижират и дори да саботират кампанията на Сандърс, отключи гнева на Сарандън. Тя определи ситуацията като “буквално най-лошото време” за демократите.

В последно време политиката е основно занимание на 69-годишната Сарандън. Ценителите на киното, които не са ангажирани с нейния социален активизъм, все още я уважават като една от най-способните актриси на нейното поколение. Тя пробива през 70-те години на миналия век с роля във филма Joe и впечатляваща изява в сапунената опера A World Apart. Сюзън Сарандън става национална сензация, а оттам и световна звезда в средата на десетилетието с иконична роля в култовата класика и поп културен феномен “Роки хорър пикчър шоу”. През 1980-а Сарандън се доказва като смислена драматична актриса в “Атлантик сити” и получава първата си номинация за “Оскар”. През 1992-ра тя отново е звезда в култовото заглавие - “Телма и Луиз” на Ридли Скот, който днес е осмислян като революционен феминистки филм. В съдебно-криминалния трилър “Клиентът” от 1994-а Сарандън затвърждава класата си. Върховният момент за нея идва точно в средата на 90-те с драмата “Осъденият на смърт идва”. Силно емоционалното изпълнение най-после донася на Сюзън наградата “Оскар” за главна женска роля. Сарандън заключва 90-те и навлиза в новия век като една от най-уважаваните актриси на планетата.

Паралелно с изявите си в киното, тя се пробва на Бродуей и впечатлява театралната критика с богатия си изпълнителски диапазон. През 2009-а тя се завърна на сцената с роля в постановката Exit the King.

Третата голяма професионална платформа на Сарандън, разбира се, е телевизията. Тя е била номинирана за пет приза “Еми”, а сред най-популярните й тв появи е гостуваща роля в монументално успешния ситком “Приятели”.

Последните години за Сарандън преминават основно в светлината на политически и социален активизъм. Тя е икона на либерален Холивуд и е особено важна за крилото на прогресивните либерали, които формираха и основното електорално ядро на вече отпадналия от президентската надпревара сенатор от Върмонт Бърни Сандърс.

Сюзън Сарандън е част от много движения и организации за “социална, екологична и икономическа справедливост”. Та промотира своите левичарски каузи по целия свят.

Сарандън е активна в движението за права на LGBT общността, участва в мероприятия на УНИЦЕФ и изпълнява ролята на посланик на добра воля към организацията.

След изборите през 2004-а, в които Буш-младши печели втори мандат и побеждава кандидата на демократите Джон Кери, Сюзън Сарандън призовава бъдещите избори в страната да бъдат наблюдавани от чуждестранни организации. Сарандън е сред най-яростните противници на войната в Ирак и се появява в множество платени съобщения против инвазията от 2003 година. Разбира се, актрисата е видна фигура и в организации, които имат за цел да се борят с расизма, а през 2006 година е една от осемте жени, избрани да носят олимпийския флаг на церемонията по откриването на зимните Олимпийски игри в Италия.

Докато не работи по професията си, тя прегръща и протестите на движението “Окупирай Уолстийт” и активно се бори са отменяне на смъртното наказание навсякъде в САЩ и намаляване на броя на затворниците.

В светлината на турбулентния обществен пейзаж в САЩ, може да очакваме от нея повече политически активизъм и по-малко кино.

Тежка раздяла с Тим Робинс

В продължение на близо 20 години Сюзън Сарандън и Тим Робинс бяха най-активната в политическо отношение холивудска двойка. Двамата артисти олицетворяваха идеята за прогресивни либерали в шоубизнеса. През 2009-а те се разделят, а Сарандън приема много тежко ситуацията, но в крайна сметка успява да се възстанови и после има няколко връзки с по-млади от нея мъже.

За нея

Тя е дар за каузата на либерализма

Познавам Сюзън от много години, работил съм с нея и се възхищавам от таланта, отдадеността и политическите позиции, които са я формирали като личност. Тя не е просто някаква лъскава филмова звезда, която ходи по фестивали и позира пред фотографите. Тя е социален активист, мисли за малкия човек, работи за онеправданите, най-важното за нея е каузата на либерализма. Сюзън е смела и независима жена, която е направила толкова много за хората в по-тежко положение от нея. Всички в Холивуд би трябвало да вземат пример от нея.

Шон Пен, актьор

Сюзън играе великолепно, а дисциплината й е впечатляваща

Сюзън е истинско вдъхновение за всички актриси, които искат да постигнат нещо в професията. Тя е драматична изпълнителка от старата школа и много добре знае как да потъне в персонажа, който є е поверен.

Работила съм с нея и научих толкова много за актьорския занаят. От една страна, изглежда толкова лесно и приятно, когато тя го прави, но от друга- бързо си давате сметка, че зад това безупречно изпълнение стоят часове на тежка работа, проучване, концентрация, емоционална отдаденост и творческа дисциплина.

Джулия Робъртс, актриса

Тази жена е проводник на отровно и антиамериканско крайно левичарство

Сюзън Сарандън е една от най-гласовитите холивудски звезди, обитаващи балона на крайното левичарство. Нейните политически послания са отровни и антиамерикански по своята природа. Тя критикува САЩ, презира републиканците, поддържа социалиста Бърни Сандърс, който си беше поставил за цел да преразпредели богатството на свободните граждани на нашата демокрация. Неприкритият неомарксизъм на хора като Сарандън и Сандърс е особено неприятен и лицемерен. Сарандън води разточителен живот, ползва се с всички привилегии на шоубизнес елита, но не престава да пропагандира против капитализма.

Ръш Лимбо, политически коментатор и радиоводещ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица