БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

20 години бивша книжарница работи като параклис

На 27 юли Църквата чества свети Пантелеймон и св. Седмочисленици.

Днес своя храмов празник отбелязва и параклисът в град Бяла, област Русе, който носи името на светеца, съобщи БНТ. Молитвеният дом функционира вече 20 години, а допреди това помещението е работело като книжарница.

На днешния ден през 1996 година книжарницата в “Гара Бяла” е преустроена на параклис “Свети Пантелеймон”. И така от местната библиотека помещението се превръща в единствения молитвен дом в района. Параклисът действа вече 20 години. От близо 10 в него служи отец Серафим. Той разказва, че миряните идват често, за да запалят свещ, но избягват да провеждат сватби или кръщенета.

“Предполагам, че заради външния вид. През 96-та е преустроен на параклис като целта е била временно да има място, откъдето християните да изпращат молитвите си”, разказва той.

От години беленчани мечтаят за изграждането на църква, където да се събират. Докато ни разказват историята на параклиса, си спомнят за трагедията в края на 2006 година, когато при катастрофа с градския автобус загинаха 19 души, повечето от които жители в квартала.

“Тогава отвън имаше дълга опашка от хора, дошли да изпратят съгражданите си в последния им път. Вярно, че всичко става с пари, но ще стане”, казва жителят на кв. “Гара Бяла” Георги Аврамов.

“Не е желание, това е една мечта. Един християнски квартал да има своя храм. Вярата е тази, която крепи човека”, добавя Йосиф Георгиев.

Първата копка за строеж на църква в квартала е направена преди 24 години. Липсата на финансови средства спира идеята и досега храм не е построен. Днес от Община Бяла обещават, че до месец започва същинският строеж. Това ще се случи благодарение на местни бизнесмени и дарители. Проектът предвижда църквата да е 13 метра висока и голяма около 120 квадрата.”

Кметът на Община Бяла се надява храмът да е готов в рамките на две години като името му отново ще е “Свети Пантелеймон”. Проектът предвижда още около църквата да бъдат изградени парк, спортна площадка и културен център.

“Идеята ни е още в този мандат този комплекс до края на годината да се види грубият строеж. Имаме 15 хиляди от Агенцията по вероизповеданията и не е тайна, че премиерът обеща да получим субсидия”, коментира кметът на община Бяла, Димитър Славов.

Той обясни още, че за изграждането на църквата ще са нужни около 300 000 лева. Когато храмът “Свети Пантелеймон” официално отвори врати, помещението на досегашния параклис отново ще заработи като квартална книжарница.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.