Шест години от атентата на летище „Сарафово”

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Мирослав Хинков: В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището

Ветровито и облачно ще е времето днес

Тръмп объркал изказването си след срещата с Путин

Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

САЩ и Великобритания с опасения от активизиране на руските тайни служби след края на Мондиал 2018

САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

Тереза Мей заплашила недоволните в своята партия с избори

Най-добрите български лекоатлети ще се състезават на Балканиадата в Стара Загора

181 години от рождението на Васил Левски

От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Днес кандидатстваме за банковия съюз Прехвърляме част от надзорните функции на ЕЦБ

На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

20 години бивша книжарница работи като параклис

На 27 юли Църквата чества свети Пантелеймон и св. Седмочисленици.

Днес своя храмов празник отбелязва и параклисът в град Бяла, област Русе, който носи името на светеца, съобщи БНТ. Молитвеният дом функционира вече 20 години, а допреди това помещението е работело като книжарница.

На днешния ден през 1996 година книжарницата в „Гара Бяла“ е преустроена на параклис „Свети Пантелеймон“. И така от местната библиотека помещението се превръща в единствения молитвен дом в района. Параклисът действа вече 20 години. От близо 10 в него служи отец Серафим. Той разказва, че миряните идват често, за да запалят свещ, но избягват да провеждат сватби или кръщенета.

„Предполагам, че заради външния вид. През 96-та е преустроен на параклис като целта е била временно да има място, откъдето християните да изпращат молитвите си“, разказва той.

От години беленчани мечтаят за изграждането на църква, където да се събират. Докато ни разказват историята на параклиса, си спомнят за трагедията в края на 2006 година, когато при катастрофа с градския автобус загинаха 19 души, повечето от които жители в квартала.

„Тогава отвън имаше дълга опашка от хора, дошли да изпратят съгражданите си в последния им път. Вярно, че всичко става с пари, но ще стане“, казва жителят на кв. „Гара Бяла“ Георги Аврамов.

„Не е желание, това е една мечта. Един християнски квартал да има своя храм. Вярата е тази, която крепи човека“, добавя Йосиф Георгиев.

Първата копка за строеж на църква в квартала е направена преди 24 години. Липсата на финансови средства спира идеята и досега храм не е построен. Днес от Община Бяла обещават, че до месец започва същинският строеж. Това ще се случи благодарение на местни бизнесмени и дарители. Проектът предвижда църквата да е 13 метра висока и голяма около 120 квадрата.”

Кметът на Община Бяла се надява храмът да е готов в рамките на две години като името му отново ще е „Свети Пантелеймон“. Проектът предвижда още около църквата да бъдат изградени парк, спортна площадка и културен център.

„Идеята ни е още в този мандат този комплекс до края на годината да се види грубият строеж. Имаме 15 хиляди от Агенцията по вероизповеданията и не е тайна, че премиерът обеща да получим субсидия“, коментира кметът на община Бяла, Димитър Славов.

Той обясни още, че за изграждането на църквата ще са нужни около 300 000 лева. Когато храмът „Свети Пантелеймон“ официално отвори врати, помещението на досегашния параклис отново ще заработи като квартална книжарница.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.