Буш с послание към македонците: Гласувайте на референдума!

Министерството на културата започва огледи за състоянието на сгради със статут на недвижими културни ценности

Служители на руското МВР посетиха питомника за обучение на служебни кучета в Търново

Премиерът Борисов запозна главния прокурор на Бавария с усилията на страната ни в борбата с контрабандата, икономическите престъпления и организираните престъпни групи

Работници пострадаха при пропадане на асансьор Инцидентът е станал в цех на бургаска фирма

Николас Льобел: Присъединяването на България към Шенген сега е нереалистично

84% от българите предпочитат да пътуват с автомобил, само 2% – с влак

Простреляният в София полицай вече е контактен

Държавата с програма за ваксинация срещу грип на хората над 65 години

44-годишен мъж се е прострелял в главата с газов пистолет

Агент Атила ровил заедно с бивола в дупката на греха Разследване на „Труд” за диверсията срещу България, започнала с горенето на документи край Егълница

7 места в новия GLE Вторият по големина SUV на Mercedes е еталон за аеродинамика

Инж. Росен Попсавов ще е временен директор на агенцията по горите

Соломон Паси: През 2016 г. започна Третата световна война

Президентът Радев е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР

Два пожара едва не изпепелиха балканско село

Два големи пожара вилняха часове наред край планинското село Драганица, недалеч от Вършец.

Първата от огнените стихии изпепели 100 дка гори и ливади. Вторият пожар, пламнал малко по-късно, почти влезе в селото и се наложи местните жители да спасяват къщите си. Огънят се извил над местността „Кременина” до село Драганица към 17.30 часа във вторник. Пламъците обхванали дървета, треви и храсти и се разрастнали бързо. На мястото пристигнали екипи на служба „Пожарна безопасност” от  Вършец и Берковица, гасаческа група от Горското стопанство и доброволно формирование. С тонове вода, лопати и тупалки 17 души успели до сутринта в сряда да загасят пламъците. В пожара обаче били изпепелени 5 дка иглолистна гора, 45 дка смесена гора и 50 дка ливади.

Огнеборците и доброволците спасили близките 100 дка иглолистна и 50 дка смесена гора. Към обед в сряда обаче пламъци отново се надигнали в ливадите на метър от Драганица и тръгнали към близките къщи и дворове. Млади мъже от селото веднага грабнали маркучи, кофи и лопати и започнали борба с огнените езици. Доброволците успели да спрат настъплението на пожара, а малко по-късно с пристигналите отново пожарникари го загасили.

„Беше страшно. Пламъците стигнаха на 15 метра от къщите. Ако не бяха момчетата, щеше да пламне селото!”, заяви кметица Младена Димитрова. Според първоначални данни причината и за двата пожара е човешка небрежност. „Хора палят стърнища и ливади без да мислят. Живи ще изгорим. От пролетта до сега 15 пожара има край селото”, заявиха жители на Драганица. През последните месеци от пожари в област Монтана са изпепелени близо 10 000 дка стърнища, треви, ниви и гори. Само във вторник в региона са изгорели над 1200 дка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.