„Лацио“ лети към Шампионската лига

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Правителствен отчет за борбата с корупцията: Всички мерки са изпълнени

В министерствата са изградени вътрешни системи за мониторинг и управление на корупционния риск. Утвърдени са ресорни заместник-министри, отговорни за изпълняването на антикорупционните мерки. С цел ограничаване на риска от корупционни практики са предприети действия за усъвършенстване на вътрешните правила и процедури, отчетността и прозрачността в управлението и дейността на администрацията.

Това е записано в одобрения на днешното заседание на правителството втори шестмесечен отчет за изпълнението на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България (2015-2020) за периода октомври 2015 г. – април 2016 г.

Обобщената информация показва, че всички мерки по Приоритет 1 „Изграждане на ефективна система от антикорупционни органи и звена“ и Приоритет 2 „Противодействие на корупцията по високите етажи на властта“ са изпълнени или са с постоянен характер. По останалите приоритети работата по изпълнението на мерките продължава.

В документа е посочено още, че изпълнението на мерките, предвиждащи създаване на единен антикорупционен орган и разширяването на правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за обследване на необяснимо богатство, е съчетано във внесения за разглеждане в Народното събрание Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Разработени са нормативни промени за засилване на независимостта и ролята на инспекторатите в изпълнение на дадените препоръки от Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Отчетено е изпълнението на мярката, свързана с увеличаване на капацитета на институциите за предварителен контрол на обществени поръчки, в това число и чрез развитие на системите за вътрешен контрол. Приет е нов Закон за обществените поръчки, в който е разширен обхватът на упражнявания от Агенцията по обществени поръчки предварителен контрол. Приет е и Закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, като мерките, предвидени в закона, целят намаляване на рисковете от възникването на корупционни практики при изпълнение на проектите и програмите съфинансирани от ЕСИФ.

Отчетена е активна дейност по повишаване на професионалната квалификация и специализацията на разследващите органи и магистратите, работещи по корупционни престъпления, чрез провеждане на обучения на прокурори и следователи.

За постигане на целите на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България (2015 – 2020) от ведомствата са предприети действия за разработване на единни стандарти и механизми за подаване и обработване на сигнали, като за целта са предприети действия за провеждане на специализирани обучения на служители по теми с антикорупционна насоченост. В Министерствата на финансите, на младежта и спорта, на труда и социалната политика, на икономиката, на околната среда и водите и на вътрешните работи, както и в Министерския съвет са утвърдени вътрешни правила за защита на лицата, подали сигнали за корупция.

За целите на въвеждане на антикорупционното обучение като част от гражданското образование са въведени редица мерки, свързани с учебните програми по гражданско образование за единадесети и дванадесети клас и провеждане на антикорупционни обучения в университетите.

Въпреки този напредък, планирането и отчитането на мерките в отделните сектори подлежи на подобрение, уточняват от МС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.