Ограничават движението в София заради протеста на таксиметровите шофьори

Медицинските сестри излизат отново на национален протест

Кметът на Червен бряг: Няма конфликт на интереси между общината и местни фирми

Украинският президент въвежда нови санкции срещу руски компании и граждани

31-годишна жена загина при тежка катастрофа в Казанлък

Турските служби предотвратиха терористична атака в Истанбул

Арх. Весела Мирянова от „Артекс”: Цветанов е клиент, оценил мощната енергийна защита на сградата с вградения 91-ви псалм По думите й себестойността е 500 евро на кв. м и печалбата не е най-важното

Нова Зеландия забрани продажбата на щурмови и полуавтоматични оръжия

САЩ прехвърлиха шест стратегически бомбардировача в Европа

Рейтингът на бразилския президент се срина само след три месеца на поста

Времето ще бъде облачно

В лагера на Черна гора: Вярваме, че няма да паднем

Шефът на федерацията в Косово пожела успех на отбора

На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Правителствен отчет за борбата с корупцията: Всички мерки са изпълнени

В министерствата са изградени вътрешни системи за мониторинг и управление на корупционния риск. Утвърдени са ресорни заместник-министри, отговорни за изпълняването на антикорупционните мерки. С цел ограничаване на риска от корупционни практики са предприети действия за усъвършенстване на вътрешните правила и процедури, отчетността и прозрачността в управлението и дейността на администрацията.

Това е записано в одобрения на днешното заседание на правителството втори шестмесечен отчет за изпълнението на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България (2015-2020) за периода октомври 2015 г. – април 2016 г.

Обобщената информация показва, че всички мерки по Приоритет 1 „Изграждане на ефективна система от антикорупционни органи и звена“ и Приоритет 2 „Противодействие на корупцията по високите етажи на властта“ са изпълнени или са с постоянен характер. По останалите приоритети работата по изпълнението на мерките продължава.

В документа е посочено още, че изпълнението на мерките, предвиждащи създаване на единен антикорупционен орган и разширяването на правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за обследване на необяснимо богатство, е съчетано във внесения за разглеждане в Народното събрание Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Разработени са нормативни промени за засилване на независимостта и ролята на инспекторатите в изпълнение на дадените препоръки от Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Отчетено е изпълнението на мярката, свързана с увеличаване на капацитета на институциите за предварителен контрол на обществени поръчки, в това число и чрез развитие на системите за вътрешен контрол. Приет е нов Закон за обществените поръчки, в който е разширен обхватът на упражнявания от Агенцията по обществени поръчки предварителен контрол. Приет е и Закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, като мерките, предвидени в закона, целят намаляване на рисковете от възникването на корупционни практики при изпълнение на проектите и програмите съфинансирани от ЕСИФ.

Отчетена е активна дейност по повишаване на професионалната квалификация и специализацията на разследващите органи и магистратите, работещи по корупционни престъпления, чрез провеждане на обучения на прокурори и следователи.

За постигане на целите на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България (2015 – 2020) от ведомствата са предприети действия за разработване на единни стандарти и механизми за подаване и обработване на сигнали, като за целта са предприети действия за провеждане на специализирани обучения на служители по теми с антикорупционна насоченост. В Министерствата на финансите, на младежта и спорта, на труда и социалната политика, на икономиката, на околната среда и водите и на вътрешните работи, както и в Министерския съвет са утвърдени вътрешни правила за защита на лицата, подали сигнали за корупция.

За целите на въвеждане на антикорупционното обучение като част от гражданското образование са въведени редица мерки, свързани с учебните програми по гражданско образование за единадесети и дванадесети клас и провеждане на антикорупционни обучения в университетите.

Въпреки този напредък, планирането и отчитането на мерките в отделните сектори подлежи на подобрение, уточняват от МС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.