Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

САЩ замрази руски активи за стотици милиони долари

Апаш с 13 присъди осъди прокуратурата Рецидивистът искал 25 000 лева, получи 2500 лева

Депортираха нацистки военнопрестъпник САЩ предадоха Якив Палий на Германия

Потвърдиха гаранцията от 50 хиляди лева за Бенчо Бенчев

Сърбия може да върне задължителната военна служба

Клоп не иска и да чува за титла

Няма външни наранявания по трупа на изхвърленото бебе на сметището край село Гарваново

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 22 август 2018

Фен с килим хит в Русия

„Байерн“ иска Гризман на всяка цена

Бордът застана зад Моуриньо

Премиерът Борисов: Няма да угаждаме на БСП на всеки шест месеца да правим предсрочни избори

112 телефонни измами извършени за 4 г. в Търновско, 53 са разкрити

Общо 112 телефонни измами са извършени през последните 4 г на територията на Областната дирекция на МВР във Велико Търново. 53 от дръзките престъпления са разкрити. Това съобщи зам.директорът и началник отдел „Криминална полиция“ комисар Христо Христов.

Той разкри, че преобладава системата този вид престъпления да бъдат извършвани обикновено от трима души. Докато двама заблуждават жертвата, третият намира куриер – муле, който да донесе парите. При 44 от измамите в капана са попаднали възрастни хора над 60-годишна възраст.

„Контингентът от извършители е от Горна Оряховица, Камен и Павликени. Като статистика за страната най-много са измамниците от Горна Оряховица и Ветово, които са роми бургуджии“, коментира комисар Христов.

Той допълни, че напоследък има случаи, когато злосторниците са българи, запознати със схемата. СИМ-картите, които масово използват измамниците, са купени на името на лица – бушони. Това са скитници или просяци. Като новост за страната се забелязва използването на чужди карти, предимно румънски.

„При тази схема обажданията на произволно избрани домашни телефони се извършват на територията на Румъния, а тук у нас мулето прибира парите“, обясни комисар Христов.

12 649 са общо регистрираните престъпления във Великотърновска област от 2013 г. до настоящия момент. При 1553 от тях потърпевши са били възрастни хора на над 60 г. 652 от престъпленията са извършени по селата, като преобладават кражбите. Грабежите, при които жертви са били старци, са 12, а телесните повреди – 17.

Областната дирекция в старата столица е представила пред Министерството на вътрешните работи проекта „С грижа за възрастните хора“, който ще се осъществява съвместно със сдружение „Свети Иван Рилски“. Заедно с кметовете на малките населени места е предприета и кампания за видеонаблюдение. Най-много самотно живеещи възрастни хора в областта има в Еленския балкан и планинските села в Хаинбоаз.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.