Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

Промените в Закона за горите отложени от правната комисия в НС Депутатите извадиха точката от дневния ред с аргумента, че корекциите трябва да се гласуват първо в Комисията по земеделието и храните

112 телефонни измами извършени за 4 г. в Търновско, 53 са разкрити

Общо 112 телефонни измами са извършени през последните 4 г на територията на Областната дирекция на МВР във Велико Търново. 53 от дръзките престъпления са разкрити. Това съобщи зам.директорът и началник отдел “Криминална полиция” комисар Христо Христов.

Той разкри, че преобладава системата този вид престъпления да бъдат извършвани обикновено от трима души. Докато двама заблуждават жертвата, третият намира куриер – муле, който да донесе парите. При 44 от измамите в капана са попаднали възрастни хора над 60-годишна възраст.

“Контингентът от извършители е от Горна Оряховица, Камен и Павликени. Като статистика за страната най-много са измамниците от Горна Оряховица и Ветово, които са роми бургуджии”, коментира комисар Христов.

Той допълни, че напоследък има случаи, когато злосторниците са българи, запознати със схемата. СИМ-картите, които масово използват измамниците, са купени на името на лица – бушони. Това са скитници или просяци. Като новост за страната се забелязва използването на чужди карти, предимно румънски.

“При тази схема обажданията на произволно избрани домашни телефони се извършват на територията на Румъния, а тук у нас мулето прибира парите”, обясни комисар Христов.

12 649 са общо регистрираните престъпления във Великотърновска област от 2013 г. до настоящия момент. При 1553 от тях потърпевши са били възрастни хора на над 60 г. 652 от престъпленията са извършени по селата, като преобладават кражбите. Грабежите, при които жертви са били старци, са 12, а телесните повреди – 17.

Областната дирекция в старата столица е представила пред Министерството на вътрешните работи проекта “С грижа за възрастните хора”, който ще се осъществява съвместно със сдружение “Свети Иван Рилски”. Заедно с кметовете на малките населени места е предприета и кампания за видеонаблюдение. Най-много самотно живеещи възрастни хора в областта има в Еленския балкан и планинските села в Хаинбоаз.