Одобрени са промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти

Правителството одобри промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти се въвеждат промени, чиято цел е да се преодолее възможността за разнопосочно тълкуване на разпоредбите.

Въвежда се възможност при проверка на заявена цена на даден лекарствен продукт, както и при извършване на служебна проверка от страна на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, да се използват публикуваните от държавите-членки цени и методиките за изчисляване на същите, както и базата с данни за цените в референтните държави „EURIPID“. При констатирано несъответствие между двата източника ще се взема предвид по-благоприятната за заявителя цена.

Базата с данни „EURIPID“ е създадена по проект на Европейската комисия, който стартира през 2010 г. с цел широко европейско сътрудничество между националните компетентни органи по ценообразуване и реимбурсиране за осигуряване на достъпност и актуалност на информацията за цените на лекарствените продукти, заплащани с обществени средства, чрез онлайн поддържана база данни. Нейната роля е да улесни дейността по ценообразуване за компетентните органи в съответните държави.

Предвид решението на ВАС, с което е отменена разпоредбата на чл. 29, ал.1, т 3 от наредбата, е необходимо да се въведе изискването международното непатентно наименование, към което принадлежи лекарственият продукт/комбинацията (при комбинирани лекарствени продукти) да бъде включено във фармако-терапевтичното ръководство и медицинския консенсус за лечение на съответното заболяване в процедурата по поддържане на реимбурсния статус. По този начин се уеднаквява режимът при включване на лекарствен продукт в Позитивния лекарствен списък и при поддържане на реимбурсния статус.

В Допълнителните разпоредби се въвежда определение на „лекарствен продукт, който е единствен в международно непатентно наименование". Необходимостта за включване на посочената дефиниция в нормативния акт е резултат от множеството случаи на погрешното тълкуване на същата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари