Съдят три чиновнички, ощетили община Варна с 37 000 лв. от налог за коли

Три служителки от дирекция "Местни данъци" в община Варна отиват на съд за престъпления по служба, чрез които са ощетили бюджета с 37 096 лв., съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура.

От 1 януари 2009 г. до 31 май 2010 г. трите били определени със заповед на тогавашния кмет Кирил Йорданов да въвеждат данни за мощността на автомобилите и годината им на производство в специализирана програма, която на тази база автоматично изчислявала размера на данъка. Нарушавайки заповедта и служебните си задължения чиновничките успели да намалят налозите на общо 97 частни и фирмени коли, като вписвали неверни данни за мощността им.

Най-много такива "услуги" на 65 собственици на возила извършила 49-годишната младши инспекторка в сектор "Обслужване на данъкоплатци" И.П. Заради нанесената щета на бюджета в размер на 23 924 лв. окръжната прокуратура й е повдигнала обвинение за длъжностно престъпление, довело до значителни вредни последици, за което се предвижда наказание от 1 до 8 г. затвор. Съучастничките й - старши специалистките в отдел "Касови и безкасови приходи", прилагали същата схема, но с по-малки суми. 67-годишната П. Хр. редуцирала данъците на 17 возила с общо 8806 лв., а 26-годишната Д. Т. уредила 15 притежатели на коли с варненска регистрация да платят 4346 лв. по-малко.

До насрочването на процеса двете са с мярка за неотклонение "парична гаранция" от по 500 лв., а колежката им е платила 1000 лв., за да е на свобода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини