Системата на военните съдилища в Турция може да бъде ликвидирана

Системата на военните съдилища в Турция може да бъде подложена на кардинални промени или почти напълно да бъде ликвидирана, предава ТАСС, цитиран от "Фокус".

По неговите данни политическите партии разглеждат въпроса за поправки в конституцията, които ограничават правомощията на военните съдилища. Предлага се напълно да се ликвидират тези структури и да се оставят във владение на армията само дисциплинарните съдилища, които ще се занимават изключително с въпросите за нарушаване на устава на действащите военнослужещи.Всички останали дела, в които са замесени военните, ще се разглеждат от граждански съдилища.

Друга възможност предвижда запазване във владение на Генералния щаб на въоръжените сили на всички военни инстанции, но техните решения да трябва да бъдат съгласувани с Върховния съд. Разглежда се и възможността Генералният щаб на въоръжените сили да мине в подчинение на президентската администрация или министерския съвет.

По-рано премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че управляващи и опозиция обсъждат процеса на разработване на нова демократична конституция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят