Бойко Борисов заминава за срещата на евролидерите в Брюксел Част от централната сграда на Европарламента ще носи името на Атанас Буров

7 години затвор за мъж, опитал за мине границата с 25 кг екстази

Кейн иска триумф в Лигата на нациите

Англия с вундеркинди

Арестуваха 35-годишен мъж, изнасилил бившата си съпруга

Росен Желязков: Има съществен интерес към концесията на Летище София

Не пускат „Асикс“ да облича „лъвовете“

Продадоха последната дъвка на Съра за почти 1 млн. лева

Освободиха кмета на Червен бряг след снемане на показания

Тайните за красота на Виктория Бекъм

Организират риболовен турнир на яз. “Палици“ в Еленския Балкан

Германските християндемократи искат ЕНП да замрази членството на партията на Орбан

Жена от Монтана даде на два транша 7200 лева, третата „вноска” от 5000 лева оцеля

БДЖ пита експерти и заинтересовани за проекта за закупуване на нови влакове

Цветанов отрече договорка с бивш служител на ГЕРБ за заменените му апартаменти

Осъдиха ефективно осем телефонни измамници

Осем измамници, измъкнали хиляди левове от възрастни хора през 2010-2011г., получиха ефективни наказания и влизат в затвора за различен период от време.
Окончателните присъди са произнесени от Окръжния съд в Разград, който гледа протест на прокуратурата от Исперих и жалби на подсъдимите.

Жертви на измамниците са били жители на Варненско, Пазарджишко, Шуменско, Разградско. Те са били мамени, че техни роднини са предизвикали катастрофи с ранени и загинали, най-често деца. Измамниците понякога се представяли за близките, като ридаели безутешно. После разигравали роли на адвокати, следователи, полицаи и лекари.

Предплатените карти за мобилните телефони осигурявали чрез трети лица и дори просещи хора, на които давали пари, за да ги купят срещу мизерна сума за услугата. Мулетата набирали по всякакви начини, като дори имало уловка, че един от тях се занимава с ПВЦ дограма и уж пращал куриера да вземе поръчките на клиентите.
Някои от посредниците са били заловени и получили условни присъди, след като възстановили парите на хората. Други останали неизвестни, но като цяло не са имали досег с поръчителите.

Престъпленията на осъдените, които действали в различно съучастие, са регистрирани през май, юни, август, декември 2010 и януари 2011г. Най-голямата сума, която са измъкнали от паникьосаните хора, е била 10 000 лв., но не се свенили да взимат и 250 лв. от пенсионерите. Карали ги да купуват ваучери и да им диктуват номерата, измъквали злато и ценности.

Някои от измамните хора са починали, докато течало разследването и наказателното производство, което продължило близо 5 години.

За разплитането на схемите и залавянето на участниците са били ползвани и СРС-та.

Най-младите измамници са на 26 год., а най-възрастният подсъдим е на 50. Той е оправдан, тъй като не били събрани доказателства срещу него. Друг от съдените се разминава с условна присъда, защото имал само едно престъпление и признал вината си. 26-годишният В.П. пък е наказан с 6 год., при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, тъй като имал 13 деяния за 40 дни. При това те започнали по-малко от три месеца след влизането в сила на условна присъда. Съучастникът му Е.М. (30г.) получава 5 год., заради 11 измами. Г.И. (31г.) пък е с 4-години лишаване от свобода, които трябва да прекара в затворническо общежитие от открит тип. С 4 месеца по-малко има 34-годишният А.Н.

Други четирима, които били с чисто съдебно минало, имат наказания от по 3 год. лишаване в свобода в същия тип наказателно заведение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.