Административните услуги да се предоставят по идентичен начин в цялата страна Това решиха областните управители на форум в Арбанаси

Десетима от задържаните служители на ДАИ-Благоевград обвинени за участие в престъпна група

Прокуратурата прецизира обвиненията срещу кмета на “Младост” Десислава Иванчева

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов е избран за заместник-президент на НАЛАС

Валери Симеонов ще се срещне с украинския министър на образованието и науката Юлия Гриневич

Горски се обучаваха как да гасят с нови пожарни коли

Четири години затвор за австрийски треньор по ски, обвинен в сексуален тормоз над ученици

ЕС призова Русия, Иран и Турция да изпълнят обещанията си за Сирия

Григор Димитров безмилостен срещу Жил Симон – 6:2, 6:1

Безплатни имунологични прегледи правят в МУ-Пловдив

Опозицията не може да прости поредния успех на правителството по отношение на председателството на Съвета на ЕС, заявиха от ГЕРБ

Върховната административна прокуратура извърши проверка по сигнал за незаконно издаване на разрешителни за изграждане на ВЕЦ

Тръмп почисти пърхота на Макрон в Белия дом

Германия дарява още един милиард евро за Сирия

Продават лични вещи на Мадона против волята й

Крупен инвеститор разкрива 500 работни места в нов завод в Търново

Собствениците на дървообработващото предприятие “Кроношпан” вдигат мегазавод в промишлената зона “Дълга лъка” във Велико Търново. В новата фабрика се разкриват и 100 допълнителни работни места. Само с изграждането на модерната производствена база пък са ангажирани 400 човека. Индиректно инвеститорите създават работа на минимум 1000 човека.

Бъдещият завод ще е на мястото на бившите халета на “Дървообработване ВТ”. Ненужните цехове в момента се събарят и се подготвя новата площадка. Предвидено е мегазаводът за плочи от дървесни частици да работи на 4 смени от по 6 часа.

Крупната инвестиция е в размер на 110 млн. евро. Само модерното оборудване, което е съобразено със световните норми за опазване на околната среда е за над 20 млн. евро.

Бъдещият завод ще има една от най-модерните в света системи за филтриране.
“Солидните вложения са в най-съвременните технологии, машини и налични техники, което ще гарантира дългосрочно устойчиво развитие щадящо околната среда. След завършване на инвестициите, ние ще бъдем най-модерното предприятие на Балканския полуостров. Никой от нашите конкуренти в България, Гърция и Турция не разполага с толкова модерни съоръжения. Продукцията ни ще бъде предназначена основно за износ, което ще допринесе добавената стойност да остава в България, а това ще има положителен ефект върху външнотърговския баланс на страната”, съобщи за “Кореспондент” изпълнителният директор на “Кроношпан България” ЕООД Асен Ников.

Производствената база ще е готова до декември 2017 г., а сериозното вложение превръща компанията в носител на първия в страната сертификат за инвеститор “КЛАС В”.

“Специалният документ е по общинската наредба за насърчаване на инвестициите, а подобен се издава за пръв път. Сертификати за Клас А и Клас Б пък може да издава само Българската агенция за инвестиции”, обясни зам.-кметът по икономическата и финансова политика на община Велико Търново Снежана Данева. Тя е категорична, че това обстоятелство ще донесе и доста привилегии за “Кроношпан”. Една от тях е специално административно обслужване и скоростни срокове за издаване на формуляри. Дружеството може да поиска и общината да му изгради специална инфраструктура, както и да закупи общински имоти без търг или конкурс.

На втори етап “Кроношпан България” планира да създаде Мебелен Kлъстър Велико Търново, който да привлече производители на мебели, готови да инвестират в непосредствена близост до дружеството.

“Предимствата на това партньорство са разкриване на стотици нови работни места, а тези хора ще бъдат директно ангажирани в мебелното производство. Ще скочи търсенето на местни услуги като транспорт и ремонтни дейности. Ще има основание за повишаване квалификацията на ангажираните кадри. Привличане на нови чуждестранни инвеститори и утвърждаване на Велико Търново като атрактивна локация за мебелната индустрия. Предвиждаме увеличаване на добавената стойност от създадените нови продукти и повишаване обема на износa”, изтъкна Асен Ников.

Като пример той посочи фирмата Tvilum от Дания, която през март тази година “Кроношпан” е успяла да привлече в създадения Мебелен Клъстър. Компанията е стартирала производство на мебели в близост до Kronospan Szczecinek, Полша.

Дружеството “Кроношпан” купи закъсалото дървопреработвателно предприятие “Дървообработване ВТ” за почти 5 млн. лв. Обект на сделката са земята и сградите. Част от оборудването вече е продадена, а друга – запазена. Бивши работници на ламелния завод са наети при новия собственик. “Дървообработване ВТ” е едно от знаковите великотърновски предприятия от миналото, основано още през 1961 г. През 1997 г. то е приватизирано от “Север холдинг” и “Индустрия холдинг”. Дотогава във фирмата е имало на работа над 300 човека, а над 70% от продажбите са били ориентирани за износ за страните от Балканския полуостров, Западна Европа, Северна Америка и Япония.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.