Крупен инвеститор разкрива 500 работни места в нов завод в Търново

Собствениците на дървообработващото предприятие "Кроношпан" вдигат мегазавод в промишлената зона "Дълга лъка" във Велико Търново. В новата фабрика се разкриват и 100 допълнителни работни места. Само с изграждането на модерната производствена база пък са ангажирани 400 човека. Индиректно инвеститорите създават работа на минимум 1000 човека.

Бъдещият завод ще е на мястото на бившите халета на "Дървообработване ВТ". Ненужните цехове в момента се събарят и се подготвя новата площадка. Предвидено е мегазаводът за плочи от дървесни частици да работи на 4 смени от по 6 часа.

Крупната инвестиция е в размер на 110 млн. евро. Само модерното оборудване, което е съобразено със световните норми за опазване на околната среда е за над 20 млн. евро.

Бъдещият завод ще има една от най-модерните в света системи за филтриране.
"Солидните вложения са в най-съвременните технологии, машини и налични техники, което ще гарантира дългосрочно устойчиво развитие щадящо околната среда. След завършване на инвестициите, ние ще бъдем най-модерното предприятие на Балканския полуостров. Никой от нашите конкуренти в България, Гърция и Турция не разполага с толкова модерни съоръжения. Продукцията ни ще бъде предназначена основно за износ, което ще допринесе добавената стойност да остава в България, а това ще има положителен ефект върху външнотърговския баланс на страната", съобщи за "Кореспондент" изпълнителният директор на "Кроношпан България" ЕООД Асен Ников.

Производствената база ще е готова до декември 2017 г., а сериозното вложение превръща компанията в носител на първия в страната сертификат за инвеститор "КЛАС В".

"Специалният документ е по общинската наредба за насърчаване на инвестициите, а подобен се издава за пръв път. Сертификати за Клас А и Клас Б пък може да издава само Българската агенция за инвестиции", обясни зам.-кметът по икономическата и финансова политика на община Велико Търново Снежана Данева. Тя е категорична, че това обстоятелство ще донесе и доста привилегии за "Кроношпан". Една от тях е специално административно обслужване и скоростни срокове за издаване на формуляри. Дружеството може да поиска и общината да му изгради специална инфраструктура, както и да закупи общински имоти без търг или конкурс.

На втори етап "Кроношпан България" планира да създаде Мебелен Kлъстър Велико Търново, който да привлече производители на мебели, готови да инвестират в непосредствена близост до дружеството.

"Предимствата на това партньорство са разкриване на стотици нови работни места, а тези хора ще бъдат директно ангажирани в мебелното производство. Ще скочи търсенето на местни услуги като транспорт и ремонтни дейности. Ще има основание за повишаване квалификацията на ангажираните кадри. Привличане на нови чуждестранни инвеститори и утвърждаване на Велико Търново като атрактивна локация за мебелната индустрия. Предвиждаме увеличаване на добавената стойност от създадените нови продукти и повишаване обема на износa", изтъкна Асен Ников.

Като пример той посочи фирмата Tvilum от Дания, която през март тази година "Кроношпан" е успяла да привлече в създадения Мебелен Клъстър. Компанията е стартирала производство на мебели в близост до Kronospan Szczecinek, Полша.

Дружеството "Кроношпан" купи закъсалото дървопреработвателно предприятие "Дървообработване ВТ" за почти 5 млн. лв. Обект на сделката са земята и сградите. Част от оборудването вече е продадена, а друга - запазена. Бивши работници на ламелния завод са наети при новия собственик. "Дървообработване ВТ" е едно от знаковите великотърновски предприятия от миналото, основано още през 1961 г. През 1997 г. то е приватизирано от "Север холдинг" и "Индустрия холдинг". Дотогава във фирмата е имало на работа над 300 човека, а над 70% от продажбите са били ориентирани за износ за страните от Балканския полуостров, Западна Европа, Северна Америка и Япония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини