Посланикът на Великобритания: Без паника - още поне 2 години няма да има никаква промяна за българите на Острова!

Вярвам, че ще постигнем добра договореност с ЕС, така че всички около 2 000 000 европейски граждани, които живеят във Великобритания в момента, както и онези около 1,5 милиона британци в ЕС, да продължат да имат същите права и задължения", прогнозира посланик Ема Хопкинс

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс призова всички българи да запазят спокойствие, защото поне 2 години ще са нужни, за да влязат в сила новите условия и нещо започне да се променя след Брекзита.

Тя призна, че има огромен интерес от млади българи, които заминават да учат в университети на Острова, но след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС се притеснявали какво ще стане с тях.

"На този етап няма никаква промяна в статута за пребиваващите във Великобритания българи и тези, които искат да заминат за Острова. Поне 2 години ще са нужни, преди да влязат в сила нови условия за българските студенти във Великобритания. Надяваме се да постигнем споразумения, които да удовлетворяват всички. За момента ситуацията остава същата, няма промени, а ние все още сме в Европейския съюз", заяви в сряда в Пловдив Нейно превъзходителство Ема Хопкинс.

Посланичката на Обединеното кралство у нас сподели още, че много наши сънародници вече се обръщат и към българското посолство в Лондон, и към английската мисия в София с въпроси какво предстои оттук нататък. "Аз съм непрекъснато в контакт с българския си колега в Лондон. Ние се опитваме да успокоим хората, да им дадем най-правилната информация за момента и да им кажем, че на този етап няма никаква промяна. За тези граждани, които вече са се установили на Острова и са създали семейства с британски граждани, най-добрият вариант е да приемат британско поданство. Вярвам обаче, че ще постигнем добра договореност с ЕС, така че всички около 2 000 000 европейски граждани, които живеят във Великобритания в момента, както и онези около 1,5 милиона британци в ЕС, да продължат да имат същите права и задължения", поясни посланик Хопкинс.

Тя бе в Пловдив по покана на фондация "За нашите деца", за да се запознае на място с добрите практики в България в процеса на деинституализация и грижите за малчугани, лишени от родителски грижи. Г-жа Хопкинс, която през 2015 г. учи български в града под тепетата, посети отделението по неонатология в МБАЛ "Пловдив", Центъра за обществена подкрепа и 2 семейства - съответно с приемни и биологични родители. "Институциите са лоши за децата, които най-добре се развиват в домашна среда. Затова и български деца не могат да имат приемно семейство от Великобритания, защото трябва да растат близо до биологичните си родители. Възможно е само осиновяване на български деца от английски семейства", допълни Нейно превъзходителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини