На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Посланикът на Великобритания: Без паника – още поне 2 години няма да има никаква промяна за българите на Острова!

Вярвам, че ще постигнем добра договореност с ЕС, така че всички около 2 000 000 европейски граждани, които живеят във Великобритания в момента, както и онези около 1,5 милиона британци в ЕС, да продължат да имат същите права и задължения“, прогнозира посланик Ема Хопкинс

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс призова всички българи да запазят спокойствие, защото поне 2 години ще са нужни, за да влязат в сила новите условия и нещо започне да се променя след Брекзита.

Тя призна, че има огромен интерес от млади българи, които заминават да учат в университети на Острова, но след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС се притеснявали какво ще стане с тях.

„На този етап няма никаква промяна в статута за пребиваващите във Великобритания българи и тези, които искат да заминат за Острова. Поне 2 години ще са нужни, преди да влязат в сила нови условия за българските студенти във Великобритания. Надяваме се да постигнем споразумения, които да удовлетворяват всички. За момента ситуацията остава същата, няма промени, а ние все още сме в Европейския съюз“, заяви в сряда в Пловдив Нейно превъзходителство Ема Хопкинс.

Посланичката на Обединеното кралство у нас сподели още, че много наши сънародници вече се обръщат и към българското посолство в Лондон, и към английската мисия в София с въпроси какво предстои оттук нататък. „Аз съм непрекъснато в контакт с българския си колега в Лондон. Ние се опитваме да успокоим хората, да им дадем най-правилната информация за момента и да им кажем, че на този етап няма никаква промяна. За тези граждани, които вече са се установили на Острова и са създали семейства с британски граждани, най-добрият вариант е да приемат британско поданство. Вярвам обаче, че ще постигнем добра договореност с ЕС, така че всички около 2 000 000 европейски граждани, които живеят във Великобритания в момента, както и онези около 1,5 милиона британци в ЕС, да продължат да имат същите права и задължения“, поясни посланик Хопкинс.

Тя бе в Пловдив по покана на фондация „За нашите деца“, за да се запознае на място с добрите практики в България в процеса на деинституализация и грижите за малчугани, лишени от родителски грижи. Г-жа Хопкинс, която през 2015 г. учи български в града под тепетата, посети отделението по неонатология в МБАЛ „Пловдив“, Центъра за обществена подкрепа и 2 семейства – съответно с приемни и биологични родители. „Институциите са лоши за децата, които най-добре се развиват в домашна среда. Затова и български деца не могат да имат приемно семейство от Великобритания, защото трябва да растат близо до биологичните си родители. Възможно е само осиновяване на български деца от английски семейства“, допълни Нейно превъзходителство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.