Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Посланикът на Великобритания: Без паника – още поне 2 години няма да има никаква промяна за българите на Острова!

Вярвам, че ще постигнем добра договореност с ЕС, така че всички около 2 000 000 европейски граждани, които живеят във Великобритания в момента, както и онези около 1,5 милиона британци в ЕС, да продължат да имат същите права и задължения”, прогнозира посланик Ема Хопкинс

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс призова всички българи да запазят спокойствие, защото поне 2 години ще са нужни, за да влязат в сила новите условия и нещо започне да се променя след Брекзита.

Тя призна, че има огромен интерес от млади българи, които заминават да учат в университети на Острова, но след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС се притеснявали какво ще стане с тях.

“На този етап няма никаква промяна в статута за пребиваващите във Великобритания българи и тези, които искат да заминат за Острова. Поне 2 години ще са нужни, преди да влязат в сила нови условия за българските студенти във Великобритания. Надяваме се да постигнем споразумения, които да удовлетворяват всички. За момента ситуацията остава същата, няма промени, а ние все още сме в Европейския съюз”, заяви в сряда в Пловдив Нейно превъзходителство Ема Хопкинс.

Посланичката на Обединеното кралство у нас сподели още, че много наши сънародници вече се обръщат и към българското посолство в Лондон, и към английската мисия в София с въпроси какво предстои оттук нататък. “Аз съм непрекъснато в контакт с българския си колега в Лондон. Ние се опитваме да успокоим хората, да им дадем най-правилната информация за момента и да им кажем, че на този етап няма никаква промяна. За тези граждани, които вече са се установили на Острова и са създали семейства с британски граждани, най-добрият вариант е да приемат британско поданство. Вярвам обаче, че ще постигнем добра договореност с ЕС, така че всички около 2 000 000 европейски граждани, които живеят във Великобритания в момента, както и онези около 1,5 милиона британци в ЕС, да продължат да имат същите права и задължения”, поясни посланик Хопкинс.

Тя бе в Пловдив по покана на фондация “За нашите деца”, за да се запознае на място с добрите практики в България в процеса на деинституализация и грижите за малчугани, лишени от родителски грижи. Г-жа Хопкинс, която през 2015 г. учи български в града под тепетата, посети отделението по неонатология в МБАЛ “Пловдив”, Центъра за обществена подкрепа и 2 семейства – съответно с приемни и биологични родители. “Институциите са лоши за децата, които най-добре се развиват в домашна среда. Затова и български деца не могат да имат приемно семейство от Великобритания, защото трябва да растат близо до биологичните си родители. Възможно е само осиновяване на български деца от английски семейства”, допълни Нейно превъзходителство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.