Турският генерален консул в Бургас: Няма миграционен натиск към България

"След опита за преврат в Турция няма миграционен натиск по границата ни с южната ни съседка. Няма място за притеснение. Мерките, които бяха предприети продължават да се осъществяват."

Това коментира пред журналисти турският генерален консул в Бургас Ниязи Аврен Акйол.

"12 дни са минали оттогава, но всеки който е посетил през тези дни Турция ще ви каже, че не е опасно. Напълно нормална е обстановката. Нашите граждани си живеят при напълно нормални условия, няма никакви ограничения при преминаването през граничните пунктове, няма абсолютно никакви пречки да се пътува", каза още генералният консул в отговор на въпрос опасно ли е да се пътува към южната ни съседка.

"Ако беше опасно, нямаше да изпратя семейството си на почивка там. Вече трета година летуват в родината ми", допълни дипломатът.

След опита за преврат са задържани 12 000 души, като цифрата се променя непрекъснато. 4996 от тях са военни, 1883 прокурори и съдии, 794 служители са служители на Министерството на вътрешните работи. 8077 от същото министерство са отстранени от длъжност, както и 21029 учители, и 2745 съдии и прокурори, за които има данни, че са привърженици на Фетхуллах Гюлен.

Мерките са насочени само срещу тази организация, която в началото на 2014- та в Турция бе обявена за терористична, каза генералният консул и коментира: "Тъй като превратаджиите стреляха срещу собствения си народ, можем да кажем, че това бе терористичен акт".

По думите му, за съжаление, мерките се отразявали от западните медии като крачка назад от демокрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини