Приемат закон за правата на хората в кома у нас

За първи път в българското законодателство се уреждат правата на хората в будна кома, предаде БТВ. Това ще стане с промени в Закона за физическите лица, които бяха приети днес от кабинета и представен от зам.-министъра на правосъдието Вергиния Мичева.

С новия законопроект се дава възможност на хората с психични увреждания и деменция да получат подкрепа в области, в които не могат сами да се справят. За целта в законопроекта са предвидени два механизма - мерки за подкрепено вземане на решение и мерки в ситуация на риск, обясни зам.-министърът.

„Досега, ако някой изпадне в будна кома, го чакат или да умре, или да се събуди. Много често тези хора имат имущество и могат да платят за своето лечение, но досега нямаше уредба какво се прави в такъв случай“, уточни Мичева.
Зам.-министърът напомни, че срещу България има две осъдителни решения от Европейския съд по правата на човека за нарушаване на правата на хората с психични, ментални увреждания и има още едно висящо дело. През 2014 г. Конституционния съд (КС) задължи парламента да приеме законодателство, което да отговаря на съвременните изисквания и да отмени запрещението.

Проектозаконът ще позволи на родители на деца с психически заболявания да могат да планират след смъртта си какво ще се случи с децата им. Чрез него ще може да планираме, ако изпаднем в деменция, какво да ни случи, което ще стане чрез подаването на предварителна декларация.

Предвидени са и сериозна наказателна отговорност за лица, които злоупотребят с хора с психични, ментални или интелектуални увреждания.

Зам. -министърът информира, че по данни на съдилищата около 7000 души през последните години са под запрещение и допълни, че няма отделен регистър за тази група хора. За тях съдът ще преразгледа делата им в следващите няколко години. Новият закон ще влезе в сила една година след публикуването му в "Държавен вестник".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини