Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Приемат закон за правата на хората в кома у нас

За първи път в българското законодателство се уреждат правата на хората в будна кома, предаде БТВ. Това ще стане с промени в Закона за физическите лица, които бяха приети днес от кабинета и представен от зам.-министъра на правосъдието Вергиния Мичева.

С новия законопроект се дава възможност на хората с психични увреждания и деменция да получат подкрепа в области, в които не могат сами да се справят. За целта в законопроекта са предвидени два механизма – мерки за подкрепено вземане на решение и мерки в ситуация на риск, обясни зам.-министърът.

„Досега, ако някой изпадне в будна кома, го чакат или да умре, или да се събуди. Много често тези хора имат имущество и могат да платят за своето лечение, но досега нямаше уредба какво се прави в такъв случай“, уточни Мичева.
Зам.-министърът напомни, че срещу България има две осъдителни решения от Европейския съд по правата на човека за нарушаване на правата на хората с психични, ментални увреждания и има още едно висящо дело. През 2014 г. Конституционния съд (КС) задължи парламента да приеме законодателство, което да отговаря на съвременните изисквания и да отмени запрещението.

Проектозаконът ще позволи на родители на деца с психически заболявания да могат да планират след смъртта си какво ще се случи с децата им. Чрез него ще може да планираме, ако изпаднем в деменция, какво да ни случи, което ще стане чрез подаването на предварителна декларация.

Предвидени са и сериозна наказателна отговорност за лица, които злоупотребят с хора с психични, ментални или интелектуални увреждания.

Зам. -министърът информира, че по данни на съдилищата около 7000 души през последните години са под запрещение и допълни, че няма отделен регистър за тази група хора. За тях съдът ще преразгледа делата им в следващите няколко години. Новият закон ще влезе в сила една година след публикуването му в “Държавен вестник”.