Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Приемат закон за правата на хората в кома у нас

За първи път в българското законодателство се уреждат правата на хората в будна кома, предаде БТВ. Това ще стане с промени в Закона за физическите лица, които бяха приети днес от кабинета и представен от зам.-министъра на правосъдието Вергиния Мичева.

С новия законопроект се дава възможност на хората с психични увреждания и деменция да получат подкрепа в области, в които не могат сами да се справят. За целта в законопроекта са предвидени два механизма – мерки за подкрепено вземане на решение и мерки в ситуация на риск, обясни зам.-министърът.

„Досега, ако някой изпадне в будна кома, го чакат или да умре, или да се събуди. Много често тези хора имат имущество и могат да платят за своето лечение, но досега нямаше уредба какво се прави в такъв случай“, уточни Мичева.
Зам.-министърът напомни, че срещу България има две осъдителни решения от Европейския съд по правата на човека за нарушаване на правата на хората с психични, ментални увреждания и има още едно висящо дело. През 2014 г. Конституционния съд (КС) задължи парламента да приеме законодателство, което да отговаря на съвременните изисквания и да отмени запрещението.

Проектозаконът ще позволи на родители на деца с психически заболявания да могат да планират след смъртта си какво ще се случи с децата им. Чрез него ще може да планираме, ако изпаднем в деменция, какво да ни случи, което ще стане чрез подаването на предварителна декларация.

Предвидени са и сериозна наказателна отговорност за лица, които злоупотребят с хора с психични, ментални или интелектуални увреждания.

Зам. -министърът информира, че по данни на съдилищата около 7000 души през последните години са под запрещение и допълни, че няма отделен регистър за тази група хора. За тях съдът ще преразгледа делата им в следващите няколко години. Новият закон ще влезе в сила една година след публикуването му в „Държавен вестник“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.