Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

ЕК призова Полша да приложи през следващите три месеца мерки, с които да защити правомощията на Конституционния съд

Европейската комисия призова Полша да приложи през следващите три месеца мерки, с които да защити правомощията на Конституционния съд. По този начин Брюксел увеличи натиска върху евроскептичното правителство във Варшава да уважава демократичните стандарти на ЕС.

След натиск от страна на ЕС и САЩ полското правителство прие миналата седмица нов закон за Конституционния съд. Той обаче не разреши въпросите, които Брюксел смята за проблемни.

„Приканваме полските власти да действат по отстраняването на тази системна заплаха за върховенството на закона и да информират до три месеца Комисията за взетите мерки“, добави заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Това е следващата стъпка в безпрецедентната процедура, предприета от Европейската комисия за разследване дали Полша нарушава основните ценности на ЕС с реформата на Конституционния си съд. Последната мярка в тази процедура е преустановяване на правата на гласуване на Полша в ЕС.

През октомври миналата година партия „Право и справедливост“ спечели парламентарните избори и приложи промени спрямо съда и полската обществена телевизия. Брюксел се опасява, че те могат да подкопаят демократичните промени и да нарушат баланса между властите.

Полската реакция: Бързате

Днешните действия на Европейската комисия по проблема с Конституционния съд на Полша са прибързани и излагат Комисията на риска да загуби авторитета си, заяви полското външно министерство.

„По отношение на днешното решение на Европейската комисия заявяваме, че действията на Комисията преди влизането в сила на закона за Конституционния съд определено са прибързани. Те излагат Комисията на риска да загуби авторитета, необходим за изпълнението на описаните в европейските договори нейни задължения“, се казва в изявление на ведомството.

„Смаян съм от решението на Европейската комисия, която следва да подкрепя повече държавите-членки“, коментира полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак, допълвайки, че Брюксел явно „не е научил урока си от Брекзита“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.