Отстраняват 13 граничари заради издънката на Аерогара София На тяхно място идват служители от Варна и Бургас, каза вътрешният министър Радев

Цветан Цветанов: Да се подготвим за фалшивите новини и спекулации от нашите опоненти Руски дипломати ще се гонят само при заплаха за националната сигурност, каза в Поморие зам.-председателят на ГЕРБ

С кого пие всеки втори в България?

Художник от Търново дари Цветан Цветанов със своя картина

ГДБОП закопча разпространител на филми с насилие над непълнолетни

По-високи глоби на пътя в Гърция: 1500 евро за пушене в кола с дете, 2000 – за антирадар Отпада намалението от 50% при плащане до седмица

Хванаха дилър номер едно на хероин в Пазарджишко

Борисов иска най-тежки наказания за пробива на ГКПП Аерогара София

Издирван за убийство грък заловен на летище София

Външно министерство: Няма решение за гонене на руски дипломати

Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

Общински съвет по наркотични вещества и Православен информационен център на Неврокопската митрополия проведоха базар „От сръчните ръце на мама“

Цветанов: Няма данни, които да налагат изгонването на руски дипломати от страната

Славчо Велков: 47 израелски граждани искат над 200 млн. лв. компенсации заради атентата в Сарафово

Финландия получи от Испания искане на екстрадиция на Пучдемон

ЕК призова Полша да приложи през следващите три месеца мерки, с които да защити правомощията на Конституционния съд

Европейската комисия призова Полша да приложи през следващите три месеца мерки, с които да защити правомощията на Конституционния съд. По този начин Брюксел увеличи натиска върху евроскептичното правителство във Варшава да уважава демократичните стандарти на ЕС.

След натиск от страна на ЕС и САЩ полското правителство прие миналата седмица нов закон за Конституционния съд. Той обаче не разреши въпросите, които Брюксел смята за проблемни.

“Приканваме полските власти да действат по отстраняването на тази системна заплаха за върховенството на закона и да информират до три месеца Комисията за взетите мерки”, добави заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Това е следващата стъпка в безпрецедентната процедура, предприета от Европейската комисия за разследване дали Полша нарушава основните ценности на ЕС с реформата на Конституционния си съд. Последната мярка в тази процедура е преустановяване на правата на гласуване на Полша в ЕС.

През октомври миналата година партия “Право и справедливост” спечели парламентарните избори и приложи промени спрямо съда и полската обществена телевизия. Брюксел се опасява, че те могат да подкопаят демократичните промени и да нарушат баланса между властите.

Полската реакция: Бързате

Днешните действия на Европейската комисия по проблема с Конституционния съд на Полша са прибързани и излагат Комисията на риска да загуби авторитета си, заяви полското външно министерство.

“По отношение на днешното решение на Европейската комисия заявяваме, че действията на Комисията преди влизането в сила на закона за Конституционния съд определено са прибързани. Те излагат Комисията на риска да загуби авторитета, необходим за изпълнението на описаните в европейските договори нейни задължения”, се казва в изявление на ведомството.

„Смаян съм от решението на Европейската комисия, която следва да подкрепя повече държавите-членки“, коментира полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак, допълвайки, че Брюксел явно „не е научил урока си от Брекзита“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.