Путин: Без руснаци битките в Рио ще са безвкусица. Това е ревизия на идеите на Кубертен

Руският президент Владимир Путин се отказа от дипломатичния тон и открито атакува решенията на МОК за най-голямата страна в Европа. „Целенасочената кампания срещу руските спортисти, включваща двойни стандарти, излиза извън рамките на здравия разум“, заяви той на среща с олимпийците на „сборная“ в Кремъл. За първи път държавният глава изказа публично по решението на МОК, обявил допълнителни критерии за допускането на спортистите на Русия до игрите в Рио 2016. Най-скандалната рестрикция е прегрешили с допинг състезатели, които са изтърпели вече наказание, да не се допускат до участие на игрите в Бразилия.

„Недалновидната политика не остави в покой дори спорта, макар че именно спортът е призван да сближава народите и да изглажда противоречия - продължи Путин. - Недопускането на руските лекоатлети в Рио е несправедливо и не отговаря на елементарните правни норми. И тук вече става дума за заплаха и дискриминация на самите принципи за равенство, справедливост, взаимно уважение на правата на така наречените чисти атлети. По своята същност това е ревизия или опит за ревизия на идеите на Пиер дьо Кубертен.”

На срещата в Кремъл присъстваха и спортистите, които са спрени от участие в Рио. „Вашите колеги от други държави ще разбират, че качеството на медалите им ще бъде друго - обърна се Путин към тях. - Защото едно е да спечелиш срещу равен, силен съперник и съвсем друго е да се състезаваш с някой, който е доста по-слаб от теб. Такава победа има съвсем друг вкус или по-скоро безвкусица.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт