Дават Пловдив за пример за рекордно намалял брой на изоставени деца

Пловдив похвален в сряда пред посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс като града с рекордно намалял през последните години брой на изоставените на институциите деца. И докато през 2011 г. техният брой е бил 483, то в края на 2015 г. са се стопили на 280 малчугани, живеещи извън семействата си.

В Пловдив все повече родители решават да задържат рожбите си, вместо да ги оставят на гърба на държавата. Тази тенденция обаче рязко контрастира с картинката в национален план, тъй като само през 2015 г. в домовете за деца, лишени от родителски грижи, са постъпили 800 малчугани. "С подобен ръст трудно ще постигнем поставената цел - през 2025 г. у нас да няма нито една институция, която да се занимава с изоставени деца", коментира Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца". Броят на социалните домове у нас от 137 през 2010 г. е намалял на 47, в които към месец май 2016 г. е имало 1318 деца.

От Центъра за обществена подкрепа в Пловдив пък са горди от 87%-успеваемост през 2015 г., като от 95-те случая за превенция на изоставянето на деца в 82 са успели да убедят биологичните родители да ги задържат семейството вместо да ги пращат в социални домове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини