Гръцкият президент: Демографската криза е национален проблем

Язовир „Йовковци“ има запаси на питейна вода за поне 6 месеца

Министерство на културата отпусна 140 000 лева за ремонт на къща музей „Алеко Константинов“ в Свищов

Завод за електрически превозни средства ще отвори 2000 работни места у нас

Хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с алкохол в кръвта

В МОСВ не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия

Как купуват изборите в САЩ и колко ще струва победата през 2020-а Най-богатите от милиардерите на Америка купуват общонационалните избори по $100 на глас и дори печелят от това

Нови коли за скиорите Радослав Янков, Алберт Попов и Владимир Зографски ще карат Audi Q5

Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Дърво на проклятието вие клони в Шишенци

Дърво на проклятието самотно вие клони край видинското село Шишенци. Местните не смеят да го доближат от страх, че ще ги сполети беда. През годините мнозина са правили опити да отсекат дървото или да прекършат клоните му, но всички били споходени от проклятие, разказват хората.

Около стеблото растителност не вирее. Единствено то се издига гордо и самотно насред декари царевични ниви. Докъдето поглед стига, се простират само пустите погранични полета до сръбската граница.

Легендата разказва за зверско клане под клоните на дървото. В миналото около него били разположени старите махали на Шишенци – село Дюрино. Местните имали традиция всяка неделя да се събират на мегдана, да вият кръшни хора, да пият вино и да пеят стари песни. Веднъж гарван прелетял над бидона с виното и оставил хабер за лоша поличба, разказа пред „Зодиак“ 64-годишният Боби, един от малцината местни жители на Шишенци, които още пазят спомените на предците си.

Седмица по-късно, при поредния събор на селяните, черкези минали през махалите в търсене на накити и монети. В паниката си кой каквото имал, захвърлял го в кладенеца. Почти всички били изклани. Малцината оцелели започнали да градят домове и махали встрани от Дюрино. Единственият живот, останал като самотен страж да пази и до днес спомена за трагедията, е дървото. Последвалите опити да бъде отсечено, за да не пречи на сеитбата и на грижата за нивите, се проваляли.

Легенди за клето злато, дърво на проклятието, камък с тайнствени символи, самодиви, които нощем бродят из селото и сплитат гривите на конете, неспокойни духове на жертви на клането, които нощем се пробуждат от дълбокия си сън за кърваво хоро… Къде свършва реалността и къде започва ирационалната действителност на преданията, местните не знаят. В ежедневния им бит спомените, завещани им от прадеди, разкази за стари времена и предания съжителстват мирно. Местните са сигурни в едно обаче: „Тук има нещо, което не е доволно, тегне над селото и още не се е успокоило.“

Прокобата на вкопаното имане

„Преди години тук работеше човек с трактор, който подготвяше мястото около дървото за сеитба. При работата си той открил старото гробище в Дюрино. Изглежда се е натъкнал и на имане, което прибрал. Спомина се месец по-късно“, спомня си 64-годишният Боби, който, подобно на почти всички местни в село Шишенци, е синеок. По думите му заради набезите на черкезите хората криели имането си в кладенец или го погребвали с близките си. Това злато обаче е клето и който го намери, не вижда покой, докато не го върне пак в земята. По време на сватба в Шишенци преди години иманяр, измъчван от безброй беди заради намерено богатство, настъпил агне, за да го коли като курбан, който да отмие прокобата над него. Не успял обаче, защото кракът силно го заболял и се наложило да се прибере. По-късно крайникът изсъхнал и мъжът осакатял, разказват местните хора.

Загадъчни символи крият тайно послание от миналото

В основата на стеблото на вековното дърво край село Шишенци стои каменен блок с непонятни символи, издялани в плочата. Тяхната тайна и до днес не е разгадана. И до ден днешен никой не е разчел мистериозното послание на знаците. Местните хора не знаят какво се съдържа в написаното. „Старите легенди, преданията и разказите на нашите бащи и баби също мълчат“, разказват хората, но не смеят да доближат дървото, за да не ги споходи беда. Те са убедени, че то ревниво пази спомен за клането на прадедите им и не позволява духовете на мъртвите да бъдат обезпокоявани. Самото растение се издига на царевичните ниви като тъжен паметник на трагичните събития.
За тайнствената каменна плоча и мистериозните й символи не се знае дори от кого и как е поставена в основата на ствола.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.