Заместник на Цацаров спря наказателно производство срещу главния архитект на София

Външният министър на Китай: Приех лично задачата за издирването на Боян Петров

Варна посреща празника с обновен Младежки дом

Ричард Гиър се завръща към телевизията

Мъж сам си запали дома от купа сено

Депутатът доц. Милен Михов се разгневи от съдържанието на учебниците В писмо до МОН народният представител настоява за щателна проверка на учебния материал от експерти

Сигнал за бомба в Рим предизвика евакуация на банкови служители

Трион засегна крака на 33-годишен при рязане на дърво

Работник, останал без 4 пръста, осъди работодателя си за 23 887 лева

Гледат мярката за неотклонение на военния, намушкал полицай в Пловдив

Красимир Червилов е третият зам.-областен управител на Стара Загора

Шест месеца затвор за търновец, шофирал дрогиран

МОН: Задача №7 от матурата по БЕЛ ще носи 1 точка на всички зрелостници

11-годишен подпали джип в Шумен

Митничари разкриха контрабанда на 709 ценни монети от 5 епохи Попълниха с тях колекцията на Регионалния исторически музей

Магистратите обявяват масони ли са (обзор)

Магистратите ще обявяват членуват ли в масонски ложи, други тайни общества и съсловни организации. Това приеха депутатите при второ четене на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). В дебатите се подчерта, че има „явни организации с тайни подбудители и не толкова явни хора, които ги финансират“ (Четин Казак).

„Става въпрос за Съюза на съдиите в България, който се утрепва да лъже, че представлява всички магистрати. Против сме това съсловни организации да лъжат обществото и посланиците. И някой да членува, пък да не си казва.

За магистратите и за политиците трябва всичко да е прозрачно, за да няма измами и зависимости”, уточни Йордан Цонев. Радан Кънев разви друга теза: „Този текст бе предложен, за да няма тайни зависимости в съда. Не защото масоните са нещо лошо. Не е въпросът в това какви са българските масони, нито че немалка час от тях са едни впиянчени ченгета, които се обличат в чаршафи и си играят на рицари. Проблемът е, че част от тези ченгета осъществяват нерегламентирани контакти – адвокат – съдия – прокурор – и се получават съдебни решения.“

Правосъдният министър Екатерина Захариева не се показа разочарована, че НС не записа забрана за магистратите да членуват в общества, функциониращи по непублични правила, както бе в предложения от МС законопроект. „Така текстовете станаха по-добри. И в момента в чл. 195, ал. 1, т. 6 има забрана за членуване в организации, които засягат независимостта, а сега магистратите ще декларират това членство.

Ако се докаже, че то накърнява независимостта, ще се задейства и чл. 195. Можем да помислим за такава прозрачност и в законите за министри и депутати“, обобщи тя.

Сигнали срещу магистрати – с 3 имена, адрес и ЕГН

Който реши да подаде сигнал за корупция или конфликт на интереси срещу магистрати, трябва да сложи подпис, три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и имейл. Тази многозначителна поправка в ЗСВ бе приета окончателно от депутатите, и то без дебат. Спорното предложение за посочването на ЕГН-то бе на Христиан Митев от Патриотичния фронт.

А по идея на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) бе записано, че който сезира за безобразия съдебния инспекторат, ще носи отговорност, ако информацията се окаже невярна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.