Магистратите обявяват масони ли са (обзор)

Магистратите ще обявяват членуват ли в масонски ложи, други тайни общества и съсловни организации. Това приеха депутатите при второ четене на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). В дебатите се подчерта, че има „явни организации с тайни подбудители и не толкова явни хора, които ги финансират“ (Четин Казак).

„Става въпрос за Съюза на съдиите в България, който се утрепва да лъже, че представлява всички магистрати. Против сме това съсловни организации да лъжат обществото и посланиците. И някой да членува, пък да не си казва.

За магистратите и за политиците трябва всичко да е прозрачно, за да няма измами и зависимости", уточни Йордан Цонев. Радан Кънев разви друга теза: „Този текст бе предложен, за да няма тайни зависимости в съда. Не защото масоните са нещо лошо. Не е въпросът в това какви са българските масони, нито че немалка час от тях са едни впиянчени ченгета, които се обличат в чаршафи и си играят на рицари. Проблемът е, че част от тези ченгета осъществяват нерегламентирани контакти - адвокат - съдия - прокурор - и се получават съдебни решения.“

Правосъдният министър Екатерина Захариева не се показа разочарована, че НС не записа забрана за магистратите да членуват в общества, функциониращи по непублични правила, както бе в предложения от МС законопроект. „Така текстовете станаха по-добри. И в момента в чл. 195, ал. 1, т. 6 има забрана за членуване в организации, които засягат независимостта, а сега магистратите ще декларират това членство.

Ако се докаже, че то накърнява независимостта, ще се задейства и чл. 195. Можем да помислим за такава прозрачност и в законите за министри и депутати“, обобщи тя.

Сигнали срещу магистрати - с 3 имена, адрес и ЕГН

Който реши да подаде сигнал за корупция или конфликт на интереси срещу магистрати, трябва да сложи подпис, три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и имейл. Тази многозначителна поправка в ЗСВ бе приета окончателно от депутатите, и то без дебат. Спорното предложение за посочването на ЕГН-то бе на Христиан Митев от Патриотичния фронт.

А по идея на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) бе записано, че който сезира за безобразия съдебния инспекторат, ще носи отговорност, ако информацията се окаже невярна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право