Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се на новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Ще изграждаме завод за производство на високотехнологични продукти за самолети “Еърбъс”

Над 15 г. се влачи дело за побой Процесът е прекратен по давност без възмездие за извършителите

Ликът на Св. Иван Рилски – дар за папата от премиера Водим във Ватикана и делегацията на Македония

Министър Банов: Културата, която създаваме днес, се превръща в културно наследство утре

Правят регистър на биопроизводителите Формират нов закон за розите

Чупим рекорди по почивки в чужбина

Рекорден брой български туристи – близо 184 000, са почивали в чужбина през юни, стана ясно от най-новите данни на националната статистика. Това е ръст от 18% в сравнение с юни 2015 г. и сериозно надминава данните от предкризисната 2008 г., когато зад граница са почивали 134 хиляди. Традиционно сред най-популярните ваканционни дестинация е Гърция, посетена от 47 752 български туристи (повече данни вижте в таблицата).

Общо 565 000 българи са пътували зад граница през юни 2016 г., което е с 20,7% над регистрираните година по-рано, показват данните на НСИ. Дестинацията, която изпъква над всички останали като отчетен ръст на пътувания на българи, е Австрия, към която през месеца са пътували над 17 000 сънародници, или 99,2% ръст на годишна база. В сравнение с юни 2015 г. българите са пътували повече за Германия – ръст от 50,8%, Румъния – с 23,3%, и Гърция – ръст от 22%. Намаляват пътуванията за Руската федерация – с 6,3%, Турция – с 2,0%, и Франция – с 1,6%.

Месец юни е донесъл сериозен ръст в посещенията на чужденци у нас. Те са били общо 1,35 милиона, или с 19,5% повече от юни миналата година. Повече от половината от чужденците са избрали България за почивка – 52,1%, следвани от посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – 32,1%, и със служебна цел – 15,8%.

НСИ отчита увеличение на дела на гражданите от Европейския съюз, посетили страната ни, които са 61,4% от всички. Ръст на посещенията има от поляци (140,7%), чехи (70,2%), италианци (36,2%), германци (33,4%) и румънци (30,5%).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.