Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Държавата готви нови мерки за безопасност на асансьорите

Сайтът на парламента е недостъпен

Гърците отбелязаха 45-тата годишнина от бунта срещу хунтата

Волен Сидеров: Каракачанов също да подаде оставка, да започнем на чисто И двамата с Валери Симеонов изгубиха връзката с реалността, заяви лидерът на "Атака"

Жена се взриви край контролен пункт на полицията в Грозни

Дуейн Джонсън – Скалата изненада посетителите на фитнес зала

Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри Отварят остров Свети Иван за туристи

Финландия пита Русия дали заглушава GPS навигацията в Арктическия регион

Откриха уникално изображение на Иисус Христос в пустинята Негев

Старозагорско село отбеляза за 12-и път Празника на райската ябълка

Фермери премериха сили в картинг турнир (СНИМКИ)

Правителствената армия превзе последния бастион„Ислямска държава“ в южна Сирия

Чупим рекорди по почивки в чужбина

Рекорден брой български туристи – близо 184 000, са почивали в чужбина през юни, стана ясно от най-новите данни на националната статистика. Това е ръст от 18% в сравнение с юни 2015 г. и сериозно надминава данните от предкризисната 2008 г., когато зад граница са почивали 134 хиляди. Традиционно сред най-популярните ваканционни дестинация е Гърция, посетена от 47 752 български туристи (повече данни вижте в таблицата).

Общо 565 000 българи са пътували зад граница през юни 2016 г., което е с 20,7% над регистрираните година по-рано, показват данните на НСИ. Дестинацията, която изпъква над всички останали като отчетен ръст на пътувания на българи, е Австрия, към която през месеца са пътували над 17 000 сънародници, или 99,2% ръст на годишна база. В сравнение с юни 2015 г. българите са пътували повече за Германия – ръст от 50,8%, Румъния – с 23,3%, и Гърция – ръст от 22%. Намаляват пътуванията за Руската федерация – с 6,3%, Турция – с 2,0%, и Франция – с 1,6%.

Месец юни е донесъл сериозен ръст в посещенията на чужденци у нас. Те са били общо 1,35 милиона, или с 19,5% повече от юни миналата година. Повече от половината от чужденците са избрали България за почивка – 52,1%, следвани от посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – 32,1%, и със служебна цел – 15,8%.

НСИ отчита увеличение на дела на гражданите от Европейския съюз, посетили страната ни, които са 61,4% от всички. Ръст на посещенията има от поляци (140,7%), чехи (70,2%), италианци (36,2%), германци (33,4%) и румънци (30,5%).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.