“Ислямска държава” публикува видео на двамата терористи, нападнали френската църква в Нормандия

Терористите от “Ислямска държава” публикуваха в интернет видеозапис, на който двамата атентатори, които нападнаха католическа църква в Нормандия и убиха възрастен френски свещеник, се вричат във вярност на лидера на групировката, предаде Ройтерс. Двамата се идентифицират с имената Абу Умар и Абу Джалил ал Ханафи и се вричат във вярност на лидера на “Ислямска държава” Абубакър ал Багдади.

Междувременно полицията установи самоличността и на втория нападател – французин с арабски корени.

Абдел Малик и Адел Кермиш са двамата терористи, които заклаха свещеник в църква в градче в Северна Франция. И двамата са следени от полицията и са в списъците на властите с потенциално опасни лица. Кермиш дори носел специална електронна гривна за следене, но това не го спряло да извърши нападението.

„Той беше най-младият в семейството. Родителите му опитаха всичко, за да го вразумят, опитаха с любов, но не успяха да си върнат момчето. Много е трудно. Може да се случи на всеки”, казва Ани Жеслин – приятелка на семейство Кермиш.

Политиците, медиите и обществеността критикуват управляващите, че не вършат достатъчно за спиране на атаките.

„Предвид трагичните събития трябва да отидем по-далеч от обичайните политически изяви. Присъединяването към оперативния резерв е граждански акт. Готова съм да застана под знамената там, където от мен ще има нужда, защото днес този резерв е мобилизиран поради редица причини”, заяви Марион Марешал – Льо Пен, депутат от „Национален фронт”.

Властите твърдят, че са повишили охраната на общо 3000 религиозни обекта. Особено внимание е обърнато на градчето Лурд, което е сред най-големите католически светилища и привлича милиони поклонници в летните месеци.

Скандалният американски милиардер Доналд Тръмп, който е кандидат за президент на Съединените щати от Републиканската партия заяви, че Франция вече не била Франция.

“Не бих отишъл във Франция, сигурно няма да ми хареса какво казвам, но вижте какво стана в Ница и в Нормандия”, обясни той на персконференция във Флорида. И прогнозира, че положението щяло да става все по-лошо.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.