Меркел и Обама са обсъдили борбата срещу тероризма

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Барак Обама разговаряха по телефона вчера вечерта. По време на разговора двамата лидери са обсъдили борбата срещу тероризма. Обама е изразил съболезнования към германския народ заради серията от нападения в страната през последната седмица и е уверил Меркел, че може да разчита на пълна подкрепа от страна на американското правителство в разследването на атентатите, предаде БНТ.

Самата Меркел е под силен натиск от страна на правителството и местната власт след като стана ясно, че три от атаките са извършени от бежанци. Гласовете срещу политиката за приемственост на канцлера стават все повече и по-консервативните политици поискаха сериозно затягане на имигранционния контрол. Сред тези фигури беше и председателят на баварския Християнсоциален съюз и премиер на местното правителство Хорст Зеехофер.

Хорст Зеехофер, премиер на Бавария: "Всяка атака, всеки терористичен акт е твърде много. Ислямисткият тероризъм пристигна в Германия. Населението се страхува и се нуждае от отговор от политическите ръководители."

Партията е съюзник на управляващия Християндемократичен съюз на Меркел, но от близо година критикува политиката на отваряне към бежанците. ХСС изготви списък от искания за справяне със ситуацията. Сред тях са по-строг контрол на кандидатите за убежище, засилени гранични проверки, да се даде право на армията да се намесва в защита на населението в Германия, както и по-строги мерки при експулсирането на бежанци. Ако тези мерки бъдат предприети, над 200 хиляди отхвърлени кандидати за убежище може да бъдат върнати на границата, но само все още се намират в страната.

Германският канцлер Ангела Меркел ще даде традиционната си лятна пресконференция в Берлин. Тя обикновено се провежда на 31 август, но този път ще е по-рано заради зачестилите терористични актове в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят