„Рига“ помоли за помощ срещу „червената“ армия

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Доналд Тръмп очаква нова среща с Путин

Нова атракция в Акве Калиде: Туристи наблюдават от атриум работата на археолозите

Туристи наблюдават от атриум работата на археолозите. Разкопките са в Северната част на обекта, а находките- керамика и монети от времето на Константин Велики

Как работят археолозите? С това отблизо могат да се запознаят жители и гости на Бургас. Мястото е древното селище Акве Калиде в квартал „Банево“- Бургаските минерални бани. То е било прочуто с лековитата си минерална вода и с това, че лично Сюлейман Великолепни навремето е изцерил с нейна помощ подаграта си. За благодарност, направил тук красива баня, която бе изцяло реставрирана и с автентичността и красотата си прпивлича много гости. В момента в древното селище текат интересни разкопки.

Едноименният туристически комплекс предлага специално изграден атриум, откъдето може да се наблюдава работата на археолозите. За удобство на посетителите до археологическата експозиция на открито функционира кафе, а във възстановената сграда на банята на султан Сюлейман Великолепни, могат да научат за историята на мястото от интерактивна 3D прожекция върху красивия купол.

Професията на археолога е мечта за много хора, най-вече за децата. За тях тя е обвита в мистиката на неизвестното, приключението да се докоснеш до познанието на древните и късмета да откриеш безценен артефакт. Всичко това обаче е свързано с много изкопни работи, координация на екип и систематично следване на специфична методика на работа, коментират от Община Бургас. Идеята за „наблюдателницата“ ще привлече още повече малки и големи посетители, смятат от кметството.

В момента археологическите проучвания в Акве Калиде продължават в северната част на обекта, която е определена за музей. Те се провеждат от екип под ръководството на доц. д-р Димчо Момчилов от университет „Проф. д-р Асен Златаров“, зам.-ръководител Мирослав Класнаков от РИМ-Бургас и Явор Русев от РИМ-Ямбол. Екипът проучва опожарени пластове от IV-VI век на дълбочина 4-6 м от съвременното ниво. В тях се откриват предимно керамика и монети от времето на Константин Велики – първия християнски император.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.