„Комай ни лъжат тия синковци” 110 години от рождението на Никола Вапцаров

Свищовската академия почете 95-годишнината на своя доайен проф. д-р ик. н. Петко Петков

800 000 души по улиците на Хонконг по случай половин година протести

Израел планира мащабна операция в Ивицата Газа

Борис Джонсън обяви, че ще въведе три вида работни визи

Неапол: Италия без грим

Френският премиер ще довърши пенсионната реформа въпреки протестите

Земеделското министерство с благотворителна кампания за закупуване на живи елхички

64-годишен е загинал при пожар

Над 15 вторични труса на остров Крит Няма щети и пострадали

Изнасяме вино за по 1-2 евро бутилката Нараства производството на бели за сметка на червените

Опасен токсичен пушек в Сидни заради огромен пожар

Масов бой пред нощно заведение в Хасково, един пострадал

Две катастрофи в Шумен на едно място през 6 часа

Най-малко 43 души загинаха при пожар в Индия Други 16 са приети в болница

Нова атракция в Акве Калиде: Туристи наблюдават от атриум работата на археолозите

Туристи наблюдават от атриум работата на археолозите. Разкопките са в Северната част на обекта, а находките- керамика и монети от времето на Константин Велики

Как работят археолозите? С това отблизо могат да се запознаят жители и гости на Бургас. Мястото е древното селище Акве Калиде в квартал „Банево“- Бургаските минерални бани. То е било прочуто с лековитата си минерална вода и с това, че лично Сюлейман Великолепни навремето е изцерил с нейна помощ подаграта си. За благодарност, направил тук красива баня, която бе изцяло реставрирана и с автентичността и красотата си прпивлича много гости. В момента в древното селище текат интересни разкопки.

Едноименният туристически комплекс предлага специално изграден атриум, откъдето може да се наблюдава работата на археолозите. За удобство на посетителите до археологическата експозиция на открито функционира кафе, а във възстановената сграда на банята на султан Сюлейман Великолепни, могат да научат за историята на мястото от интерактивна 3D прожекция върху красивия купол.

Професията на археолога е мечта за много хора, най-вече за децата. За тях тя е обвита в мистиката на неизвестното, приключението да се докоснеш до познанието на древните и късмета да откриеш безценен артефакт. Всичко това обаче е свързано с много изкопни работи, координация на екип и систематично следване на специфична методика на работа, коментират от Община Бургас. Идеята за „наблюдателницата“ ще привлече още повече малки и големи посетители, смятат от кметството.

В момента археологическите проучвания в Акве Калиде продължават в северната част на обекта, която е определена за музей. Те се провеждат от екип под ръководството на доц. д-р Димчо Момчилов от университет „Проф. д-р Асен Златаров“, зам.-ръководител Мирослав Класнаков от РИМ-Бургас и Явор Русев от РИМ-Ямбол. Екипът проучва опожарени пластове от IV-VI век на дълбочина 4-6 м от съвременното ниво. В тях се откриват предимно керамика и монети от времето на Константин Велики – първия християнски император.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.