Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Британските железничари обявиха 24-часова стачка

Зоран Заев: Ще положа всички усилия Никола Груевски да бъде върнат в страната

Агенция Fitch потвърди рейтингa на България „BBB“ със стабилна перспектива

Джип се размаза в стълб в Пловдив, шофьорът е избягал (СНИМКИ)

Мъж е в болница след обгазяване при пожар в дома му в Якоруда

Столичният кмет: Почиставащите фирми са в пълна готовност за предстоящия снеговалеж

Полицията откри боен арсенал в къща в благоевградското село Покровник

Вицепрезидентът на САЩ: Търговските действия срещу Китай няма да спрат, докато Пекин не промени поведението си

Таско Ерменков, БСП: Зад протестите стои правителството

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Най-скъпият Rolls-Royce радва първо англичаните Тръгнаха първите 8 екземпляра от SUV модела Cullinan

Трафикът се осъществява нормално през проходите Шипка и Петрохан при зимни условия

Нова атракция в Акве Калиде: Туристи наблюдават от атриум работата на археолозите

Туристи наблюдават от атриум работата на археолозите. Разкопките са в Северната част на обекта, а находките- керамика и монети от времето на Константин Велики

Как работят археолозите? С това отблизо могат да се запознаят жители и гости на Бургас. Мястото е древното селище Акве Калиде в квартал „Банево“- Бургаските минерални бани. То е било прочуто с лековитата си минерална вода и с това, че лично Сюлейман Великолепни навремето е изцерил с нейна помощ подаграта си. За благодарност, направил тук красива баня, която бе изцяло реставрирана и с автентичността и красотата си прпивлича много гости. В момента в древното селище текат интересни разкопки.

Едноименният туристически комплекс предлага специално изграден атриум, откъдето може да се наблюдава работата на археолозите. За удобство на посетителите до археологическата експозиция на открито функционира кафе, а във възстановената сграда на банята на султан Сюлейман Великолепни, могат да научат за историята на мястото от интерактивна 3D прожекция върху красивия купол.

Професията на археолога е мечта за много хора, най-вече за децата. За тях тя е обвита в мистиката на неизвестното, приключението да се докоснеш до познанието на древните и късмета да откриеш безценен артефакт. Всичко това обаче е свързано с много изкопни работи, координация на екип и систематично следване на специфична методика на работа, коментират от Община Бургас. Идеята за „наблюдателницата“ ще привлече още повече малки и големи посетители, смятат от кметството.

В момента археологическите проучвания в Акве Калиде продължават в северната част на обекта, която е определена за музей. Те се провеждат от екип под ръководството на доц. д-р Димчо Момчилов от университет „Проф. д-р Асен Златаров“, зам.-ръководител Мирослав Класнаков от РИМ-Бургас и Явор Русев от РИМ-Ямбол. Екипът проучва опожарени пластове от IV-VI век на дълбочина 4-6 м от съвременното ниво. В тях се откриват предимно керамика и монети от времето на Константин Велики – първия християнски император.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.