Хилъри Клинтън - Г-жа Макиавели

Адвокат, сенатор, първа дама, държавен секретар - Хилъри Клинтън вече е влязла в историята като един от най-влиятелните съвременни политици. Вчера тя записа още една червена точка в биографията си, след като бе официално номинирана за кандидат-президент на САЩ. Така за първи път дама ще се опита да влезе в Белия дом, но този път като държавен глава.

Изгарящата амбиция, стремежът към власт и стоенето в сянката на съпруга Бил Клинтън в продължение на двата му мандата (1993-2001) създадоха на Хилъри Клинтън имиджа на средновековния италиански държавник Николо Макиавели. Много политически анализатори са на мнение, че именно тя е по-силният характер в семейството и въпреки многобройните скандали, съпътствали кариерата и личния є живот, г-жа Клинтън успява да изплува и дори да извлече дивиденти от тях. Тя е и живото доказателство за класическото клише, че зад всеки успял мъж стои една силна жена.

Родена на 26 октомври 1947 г. в Чикаго, Хилъри Даян Родъм може да се похвали с корени от Англия, Уелс, Шотландия и от френската част на Канада. Баща й Хю има успешен малък бизнес в текстилната индустрия, а майка й Дороти е домакиня. Хилъри има двама по-малки братя - Хю и Тони, и от малка е свикнала да поема повече отговорности в семейството. В училище е отличничка, изявява се и като скаут. Обича да разказва историята как на 14-годишна възраст, вдъхновена от космическата надпревара със Съветския съюз, изпратила писмо до НАСА, в което пита как да стане астронавт. За нейно съжаление оттам є отговарят, че не приемат жени.

През 1969 г. постъпва в Юридическия факултет на Йейлския университет и няколко години по-късно вече е доктор по право. В престижното учебно заведение се запознава с Бил Клинтън, през 1975 г. двамата сключват брак. Местят се в щата Арканзас, който по-късно г-н Клинтън оглавява като губернатор. Съпругата му също не си губи времето и взема дейно участие в обществения живот на югоизточния щат. През 1980 г. се ражда единственото им дете - дъщеря им Челси. По-късно Хилъри е член на управителния съвет на “Уолмарт”, най-голямата търговска верига в света. Оттегля се от поста заради кандидатурата на съпруга си за президент от Демократическата партия. Самият Бил се шегува по време на кампанията, че предлага двама президенти на цената на един в странен комплимент към Хилъри.

Като първа дама тя активно работи в подкрепа на правата на жените и здравеопазването, с което си създава позитивен имидж и в чужбина. Но плановете є за здравното осигуряване се провалят и е обвинена в свръхамбициозност и политически наивитет.

Следва гръмкият секс скандал между тогава 49-годишния президент Бил Клинтън и 22-годишната стажантка в Белия дом Моника Люински, който едва не струва поста на държавния глава. Първата дама обаче преглътва обидата и дори обвинява “десни сили” в конспирация.

В края на втория мандат на съпруга си г-жа Клинтън става сенатор от щата Ню Йорк и се позиционира в центъра на Демократическата партия. През 2008 г. за първи път се устремява към Белия дом, но губи надпреварата от Барак Обама. Той на свой ред я назначава за държавен секретар, за да изглади вътрешнопартийните различия. Като дипломат мнозина ще запомнят Клинтън с военната намеса в Либия през 2011 г. и свалянето на Муамар Кадафи. Сякаш по законите на кармата кървавите събития в Бенгази година по-късно, при които загива посланикът на САЩ Крис Стивънс, водят до вълна от критики към държавния секретар. Тя е обвинена в небрежност към сигурността на дипломатическия персонал и разпитвана от сенатска комисия в продължение на 11 часа. Но Клинтън успява да излезе чиста от скандала... само за да влезе в друг.

Малко преди да обяви, че влиза в битката за Белия дом миналата година, се оказва, че в Държавния департамент ползвала далеч по-достъпната си за хакерски атаки лична поща за служебни цели. Отново следват обвинения в изключителна небрежност при боравене със секретна информация, но в крайна сметка ФБР препоръчва да не се завежда дело. Поредната драма, свързана с Хилъри, е от миналата седмица, когато стана ясно как влиятелни съпартийци кроили планове да дискредитират и компрометират конкурента є демократ Бърни Сандърс. Този път щабът на Клинтън обаче си намери виновник в лицето на свързани с Кремъл хакери.

Изгубена в превода

Сред най-забавните дипломатически гафове на Хилъри Клинтън като държавен секретар (2009-2013) е лингвистична грешка, като за нейно оправдание трябва да се каже, че е допусната в началото на мандата й. На среща с руския си колега Сергей Лавров в Женева тя му занесе символичен бутон, натискането на който трябва да “задейства” рестартирането на отношенията между Москва и Вашингтон. В руския превод обаче на бутона вместо “рестартиране” било написано “претоварване”. След като Лавров й обърнал внимание на грешката, Хилъри се засмяла и обещала да не допуска подобно нещо в двустранните връзки.

За нея

Квалифицирана е за президент

Има само един човек, на когото се доверявам за тази отговорност, само един човек, за когото вярвам, че наистина е квалифициран да бъде президент на Съединените щати, и това е нашата приятелка Хилъри Клинтън. Никога не се е отказвала от начинание, което е започвала. Като истински слуга на обществото Хилъри знае, че това е по-важно от собствените є желания и разочарования.

Мишел Обама, първа дама на САЩ

Тя е най-добрият ми приятел

Тя е най-добрият ми приятел и може да промени страната към по-добро повече, отколкото който и да е друг. Тази жена никога не се задоволява със статуквото в нищо. Трябва да я изберете, защото никога няма да се откаже от вас, дори когато нещата загрубеят.

Бил Клинтън, съпруг

Най-корумпираният кандидат

Хилъри Клинтън вероятно е най-корумпираният човек, който някога е претендирал за поста президент на САЩ... Тя е Хилъри Ротън Клинтън (от rotten - гнил, б.а.)... Мошеник, който иска да залее страната ни със сирийски мигранти, за които знаем малко или почти нищо... Владее до съвършенство политиката на лични изгоди и кражби... Неудачните є решения като държавен секретар сеят смърт, разрушения и терор с каквото и да се е захванала.

Доналд Тръмп, кандидат-президент на републиканците

Има две лица

Отразявала съм в продължение на години Хилъри Клинтън и като кандидат за президент през 2008 г., и като държавен секретар и в различните роли тя се държи като две абсолютно различни личности. Като кандидат тя е корава, отбранителна и притеснена. Нейният двойник като държавен секретар сякаш носеше маска. Тогава тя успя да се хареса дори на сенаторите републиканци.

Индира Лакшманан, журналист

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи