Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

Хилъри Клинтън – Г-жа Макиавели

Адвокат, сенатор, първа дама, държавен секретар – Хилъри Клинтън вече е влязла в историята като един от най-влиятелните съвременни политици. Вчера тя записа още една червена точка в биографията си, след като бе официално номинирана за кандидат-президент на САЩ. Така за първи път дама ще се опита да влезе в Белия дом, но този път като държавен глава.

Изгарящата амбиция, стремежът към власт и стоенето в сянката на съпруга Бил Клинтън в продължение на двата му мандата (1993-2001) създадоха на Хилъри Клинтън имиджа на средновековния италиански държавник Николо Макиавели. Много политически анализатори са на мнение, че именно тя е по-силният характер в семейството и въпреки многобройните скандали, съпътствали кариерата и личния є живот, г-жа Клинтън успява да изплува и дори да извлече дивиденти от тях. Тя е и живото доказателство за класическото клише, че зад всеки успял мъж стои една силна жена.

Родена на 26 октомври 1947 г. в Чикаго, Хилъри Даян Родъм може да се похвали с корени от Англия, Уелс, Шотландия и от френската част на Канада. Баща й Хю има успешен малък бизнес в текстилната индустрия, а майка й Дороти е домакиня. Хилъри има двама по-малки братя – Хю и Тони, и от малка е свикнала да поема повече отговорности в семейството. В училище е отличничка, изявява се и като скаут. Обича да разказва историята как на 14-годишна възраст, вдъхновена от космическата надпревара със Съветския съюз, изпратила писмо до НАСА, в което пита как да стане астронавт. За нейно съжаление оттам є отговарят, че не приемат жени.

През 1969 г. постъпва в Юридическия факултет на Йейлския университет и няколко години по-късно вече е доктор по право. В престижното учебно заведение се запознава с Бил Клинтън, през 1975 г. двамата сключват брак. Местят се в щата Арканзас, който по-късно г-н Клинтън оглавява като губернатор. Съпругата му също не си губи времето и взема дейно участие в обществения живот на югоизточния щат. През 1980 г. се ражда единственото им дете – дъщеря им Челси. По-късно Хилъри е член на управителния съвет на “Уолмарт”, най-голямата търговска верига в света. Оттегля се от поста заради кандидатурата на съпруга си за президент от Демократическата партия. Самият Бил се шегува по време на кампанията, че предлага двама президенти на цената на един в странен комплимент към Хилъри.

Като първа дама тя активно работи в подкрепа на правата на жените и здравеопазването, с което си създава позитивен имидж и в чужбина. Но плановете є за здравното осигуряване се провалят и е обвинена в свръхамбициозност и политически наивитет.

Следва гръмкият секс скандал между тогава 49-годишния президент Бил Клинтън и 22-годишната стажантка в Белия дом Моника Люински, който едва не струва поста на държавния глава. Първата дама обаче преглътва обидата и дори обвинява “десни сили” в конспирация.

В края на втория мандат на съпруга си г-жа Клинтън става сенатор от щата Ню Йорк и се позиционира в центъра на Демократическата партия. През 2008 г. за първи път се устремява към Белия дом, но губи надпреварата от Барак Обама. Той на свой ред я назначава за държавен секретар, за да изглади вътрешнопартийните различия. Като дипломат мнозина ще запомнят Клинтън с военната намеса в Либия през 2011 г. и свалянето на Муамар Кадафи. Сякаш по законите на кармата кървавите събития в Бенгази година по-късно, при които загива посланикът на САЩ Крис Стивънс, водят до вълна от критики към държавния секретар. Тя е обвинена в небрежност към сигурността на дипломатическия персонал и разпитвана от сенатска комисия в продължение на 11 часа. Но Клинтън успява да излезе чиста от скандала… само за да влезе в друг.

Малко преди да обяви, че влиза в битката за Белия дом миналата година, се оказва, че в Държавния департамент ползвала далеч по-достъпната си за хакерски атаки лична поща за служебни цели. Отново следват обвинения в изключителна небрежност при боравене със секретна информация, но в крайна сметка ФБР препоръчва да не се завежда дело. Поредната драма, свързана с Хилъри, е от миналата седмица, когато стана ясно как влиятелни съпартийци кроили планове да дискредитират и компрометират конкурента є демократ Бърни Сандърс. Този път щабът на Клинтън обаче си намери виновник в лицето на свързани с Кремъл хакери.

Изгубена в превода

Сред най-забавните дипломатически гафове на Хилъри Клинтън като държавен секретар (2009-2013) е лингвистична грешка, като за нейно оправдание трябва да се каже, че е допусната в началото на мандата й. На среща с руския си колега Сергей Лавров в Женева тя му занесе символичен бутон, натискането на който трябва да “задейства” рестартирането на отношенията между Москва и Вашингтон. В руския превод обаче на бутона вместо “рестартиране” било написано “претоварване”. След като Лавров й обърнал внимание на грешката, Хилъри се засмяла и обещала да не допуска подобно нещо в двустранните връзки.

За нея

Квалифицирана е за президент

Има само един човек, на когото се доверявам за тази отговорност, само един човек, за когото вярвам, че наистина е квалифициран да бъде президент на Съединените щати, и това е нашата приятелка Хилъри Клинтън. Никога не се е отказвала от начинание, което е започвала. Като истински слуга на обществото Хилъри знае, че това е по-важно от собствените є желания и разочарования.

Мишел Обама, първа дама на САЩ

Тя е най-добрият ми приятел

Тя е най-добрият ми приятел и може да промени страната към по-добро повече, отколкото който и да е друг. Тази жена никога не се задоволява със статуквото в нищо. Трябва да я изберете, защото никога няма да се откаже от вас, дори когато нещата загрубеят.

Бил Клинтън, съпруг

Най-корумпираният кандидат

Хилъри Клинтън вероятно е най-корумпираният човек, който някога е претендирал за поста президент на САЩ… Тя е Хилъри Ротън Клинтън (от rotten – гнил, б.а.)… Мошеник, който иска да залее страната ни със сирийски мигранти, за които знаем малко или почти нищо… Владее до съвършенство политиката на лични изгоди и кражби… Неудачните є решения като държавен секретар сеят смърт, разрушения и терор с каквото и да се е захванала.

Доналд Тръмп, кандидат-президент на републиканците

Има две лица

Отразявала съм в продължение на години Хилъри Клинтън и като кандидат за президент през 2008 г., и като държавен секретар и в различните роли тя се държи като две абсолютно различни личности. Като кандидат тя е корава, отбранителна и притеснена. Нейният двойник като държавен секретар сякаш носеше маска. Тогава тя успя да се хареса дори на сенаторите републиканци.

Индира Лакшманан, журналист

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.