Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

Промените в Закона за горите отложени от правната комисия в НС Депутатите извадиха точката от дневния ред с аргумента, че корекциите трябва да се гласуват първо в Комисията по земеделието и храните

Театърът в Търново приключва активния сезон с рекордни 90 000 лв. приход

С рекорден приход от 90 000 лв. завършва активния си творчески сезон екипът на Музикално-драматичен театър /МДТ/ “Константин Кисимов” във Велико Търново. За първите седем месеца на 2016 г. са изиграни 89 спектакъла, които са били аплодирани от 15 200 души публика.

По приходи от продажба на билети, брой изиграни спектакли и зрители културната институция е надминала същия период на 2013 г., който е бил най-силен за театъра досега. Това съобщи директорът на МДТ Васил Вълчев.
“Тогава сме приключили полугодието с 83 000 лв. приход. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите до края на годината, дори да го увеличим”, каза още театралният шеф.

От началото на годината артистите от МДТ са изиграли около 50 спектакъла в турне, а приходите от тях са 50 000 лв. На сцена във Велико Търново са излизали с 40 представления, а средствата от продажба на билети за тях възлизат на 40 000 лв. Постигнатата средна цена на билета е над 7 лв.

“Представени са общо 14 заглавия, като шест от тях са на драмата, пет на оперетата, два концерта и една детска постановка, което показва, че сме успели да постигнем търсения баланс между двата отдела в театъра”, отчете Васил Вълчев.

Две са новите заглавия в афиша на МДТ. Това са спектакълът “Албена” по Йордан Йовков, игран досега четири пъти само пред пълни салони, и детската постановка “Карлсон и дребосъчето”, която има 16 представления и над 4000 души публика. Общо шест са възстановените спектакли на театъра. Драмата успя да върне в репертоара си знакове заглавия като “Свекърва”, “Декамерон” и “Госпожа Министершата”. Музикалният състав поднови “Графиня Марица”, “Веселата вдовица” и “Царицата на чардаша”.

За първи път в историята на търновския театър юли е активен месец за трупата, като артистите са изиграли 12 спектакъла, от които седем са в турне. Изключително успешно беше участието на МДТ в 14-ото издание на театралния преглед “Римски терми” във Варна. В средата на юли на уникалната открита сцена на археологическия паметник драмата представи спектакъла “Декамерон” по безсмъртното произведение на Бокачо. Всички места бяха продадени, а постановката аплодираха предимно чужденци – англичани, румънци и руснаци, сподели директорът. Артистите са получили покана да гостуват със свой спектакъла и във варненския археологически музей.

Театралите ще продължат да играят и през август, като досега има продадени четири спектакъла в Силистра, Велинград и Велико Търново. Оперетата репетира усилено “Цигански барон” на Йохан Щраус, а премиерата ще бъде през септември. С актьорите от болярския град работи екип от Музикалния театър в София. Режисьор на спектакъла е Юлия Маринова, за диригент е поканен Игор Богданов, а с хореографията се е заела Катя Богданова. В постановката ще участват и трима абсолвенти от класа на доц. Иванка Нинова в НМА “Панчо Владигеров”, които търновската публика вече познава от “Царицата на чардаша”.