Два закона и десет наредби на Москов са дадени на съд

Два закона и десет наредби на здравното министерство под ръководството на Петър Москов са дадени на съд. Това става ясно от писмен отговор на министъра от парламентарния контрол на въпрос на депутата от БСП д-р Емил Райнов.

Москов изтъква, че от общо 98 подзаконови нормативни актове, издадени от началото на мандата му, частично или изцяло пред Върховния административен съд са обжалвани общо 10:

- Постановление на МС за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинска помощ;

- Наредба за осъществяването на правото на достъп до медицинска помощ;

- Наредба за утвърждаване на медицински стандарт “Акушерство и гинекология”;

- Наредба за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински дейности, закупувани от НЗОК;

- Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти;

- Наредба за признаване на организациите за защита правата на пациентите за представителни организации;

- Наредба за критериите за определяне на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща напълно или частично; Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения, с които НЗОК сключва договори;

- част от Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт “Спешна медицина”; Наредба за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, кардиохирургия и др.

Москов уточнява, че до момента ВАС се е произнесъл окончателно само по Наредбата за осъществяването на правото на достъп до медицинска помощ, като жалбата е била отхвърлена.

Останалите съдебни дела все още продължават. Здравният министър припомня още, че ВАС е обявил за недопустима жалбата срещу Методиката за изработването на областна здравна карта. Пред ВАС продължава да е висяща жалбата срещу решение на МС за утвърждаване на Национална здравна карта.

Петър Москов отчита двата атакувани пред Конституционния съд поправки в закони – за здравно осигуряване и за лечебните заведения.

КС обяви частично за противоконституционни част от текстовете на Закона за здравното осигуряване, а по Закона за лечебните заведения, жалбата е била отхвърлена.

Министърът подчертава, че пред ВАС продължават да се водят дела по обжалването на наредби, които са били издавани от негови предшественици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве