Ивайло Калфин: Ако Мая Манолова се кандидатира за президент, трябва да подаде оставка като омбудсман

"Вероятно ако Мая Манолова има желание да се впусне в тази битка, тя трябва да си подаде оставката като омбудсман", каза заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин във връзка с евентулна кандидатура на Мая Манолова за президент, съобщава „Фокус“.

„Има един принципен въпрос, който за нас стои много ясно. Ние за разлика от БСП не затваряме вратата пред нито едно име. Тук особеността е, че Манолова е деполитизарана“, каза той и коментира, че не може омбудсманът в отпуските да води кампания.

Калфин коментира още вариантите за обща кандидатура на АБВ с други партии. 

„Продължаваме усилията си за търсене на обща кандидатура от по–широк кръг леви, центристки политически сили. Изчакахме всички процедури, които бяхме помолени“, каза той и изрази очакванията си да види какво решение ще излезе от ръководството на БСП.

Той изрази съжаление, че ръководството на БСП предпочете и държи на тезата, че президентските избори, които са за лидер на държавата не са лидерски въпрос за партиите. „Това е принципна грешка. Според нас има достатъчно политически аргументи да търсим алтернатива на политическа партия ГЕРБ на тези президентски избори“, заяви Калфин.

Според него популярността на ГЕРБ на практика държи всички основни власти, което поставя според него несъответствие между обществена подкрепа и отговорности, които се понасят от една партия. По думите му, тези процеси не стават автоматично, а с добра подготовка и убедително участие. „Особено изборите за президент, не са място, в което партийните амбиции трябва да се показват и да се мерят. „Мисля,че АБВ дава пример с цялото си поведение до този момент“, заяви Калфин.

Той обясни, че гледат с очакване на разговорите на БСП. „Разбира се, за да се получи нещо общо би трябвало да има принос от всички страни. За нас е важен политическият резултат и за да се получи този политически резултат това ще бъде сериозна тежка битка, а не решаване на партийни и вътрешнопартийни амбиции“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика