На 15 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 15.12.2019

Да откъснем водните лилии на паметта

Приказна Коледа в Германия

Подплашен кон преобърна каруца в Благоевград, мъж е ранен

Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

Мая Манолова: Ще поискам подкрепа от ЕК във връзка с кампанията срещу Топлофикация. Тази година ще има рекорд на подадени жалби към институцията

Омбудсманът Мая Манолова е готова  да поиска подкрепа от ЕК за най-трудната й битка с „Топлофикация“ – София. Също така очаква, че през тази година ще има рекорд на подадени жалби към институцията, 6403 са от началото на годината. Това обяви на отчетна пресконференция националният омбудсман, цитирана от „Фокус“.

Във връзка с кампания й срещу „Топлофикация“ Манолова заяви: „Това е най-трудната ми битка. Много сериозни интереси, зависимости, пари.

„Упражних всичките си правомощия. Не съм се отказала, тази битка ще я водя до край. Ще започна с нова сила от новия отоплителен сезон, ще се обърна към СОС. Ще настоявам СОС, който е собственик на столичната „Топлофикация“ да наложи правила, които да не защитават само монополиста, а и столичани“, зарече се Манолова.

„Ще предложим текстове, които да забранят на „Топлофикация“ да рекетира столичани. Ще поискам среща и с евродепутатите от всички цветове“, обясни тя. Манолова допълни, че ако не успее да се справи с помощта на българските институции ще поиска подкрепа от ЕК.

„Започнах да прилагам и правото на косвена законодателна инициатива, на което има правото омбудсманът. Изготвих предложения по бюджета на НЗОК, Закона за здравното осигуряване, Закона за равнопоставеност между половете и др. Участвам активно в работата на парламентарните комисии, както и на КЕВР. Изготвих 3 специални доклада – състояние на затвори и психиатрии, Топлофикация и детските интернати“, коментира Манолова.

„Успешно, заедно с граждански организации реализирахме важни национални кампании и инициативи.

„Великден за баба и дядо“ – събрахме над 1 млн. лв., за да подкрепим пенсионерите. Със следващата кампания „Великден за всеки“ надградихме тази с кампанията за отпадане на ДДС за дарените храните. Това ще направи дарителството ежедневна дейност“, допълни Манолова.

„Започнах и реализирах кампания срещу частното правосъдие, срещу злоупотребите на частните арбитражни съдилища. Внесох предложения за промени в три закона“, обясни омбудсманът.

Манолова припомни и започналата наскоро кампания за намаляване на екотаксите. „Това са далавери за 60 млн.лв.“, пояси тя. „Поех ангажимент да работя с гражданските организации. Партнираме с над 100 браншови организации в защита на потребителите, деца и др. Тези, които протестираха срещу избирането ми за омбудсман преди 1 година, сега са ми партньори“, каза още Мая Манолова.

Омбудманът припомни и обещанието си, че няма да злоупотребява с правомощието си да сезира КС, като уточни, че го е сезирала само 3 пъти.

„Преди една година бяха избрана за омбудсман. Тогава имаше основен въпрос дали ще мога еднакво обективно да защитавам гражданите независимо от техните пристрастия. Преди една година обещах да дам отчет на свършеното“, обясни тя. „Искам да припомня обещанията, които дадох. Тогава обещах, че институцията ще стане проактивна, че ще бъда омбудсман в действие, че ще посрещам проблемите на хората няма място. Мисля, че го направих“, допълни Манолова.

„През тази година, всяка седмица поне по веднъж съм извън София. Оказа се, че откакто встъпих в длъжност имам 26 изнесени приемни, била съм в близо 50 общини по различни проблеми. За това време съм се срещнала лично и съм изслушала 1065 души. Както обещах създавам първата изнесена приемна в северозапада. Ще бъде в Монтана и ще заработи в началото на септември“, уточни тя.

„Обещах, че институцията да не е просто бюро жалби и разпределителна гара, а че ще опитаме да помагаме на всеки един гражданин. Това правим всеки ден, стоим зад всеки човешки проблем и съдба. Жалбите се увеличиха двойно от встъпването ми в длъжност 8264 , 6403 от началото на тази година. Тази година ще има рекорд на подадени жалби в институцията“, допълни Мая Манолова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.