Мераклии над 40 г. стават жертви на сексуални изнудвачи в нета

Мъже над 40 г., които посещават сайтове за запознанства, са най-новата прицелна група на киберпрестъпниците, предупреди във Варна инсп. Любомир Тулев, експерт в сектор "Киберпрестъпност" при ГДБОП.

Според него през последните 2 г. зачестяват случаите на сексуално изнудване, в които жертвите са именно представители на силния пол. Те получават покана за запознанство от апетитно изглеждащи млади момичета. Щом захапят въдицата, контактът се прехвърля в скайп, като комуникацията е на английски език.

Девойките подхващат сексуални закачки в реално време и настояват за взаимност, която бързо получават. Действията на партньорите им обаче се записват на клип, който се качва в една от най-популярните платформи с линк към жертвата и искане за откуп, за да бъдат изтрити.

Клиповете са частни, скрити и не могат да бъдат намерени при нормално търсене в мрежата, но потърпевшите не знаят това. Те се паникьосват, че децата, жените и познатите им могат да видят срамните записи и се оплитат в мрежите на изнудвачите, като плащат откупи от 500 евро нагоре, поясни Тулев. Зад схемата стоят организирани групи, 99% от които действат на територията на Кот д'Ивоар, уточни той.

Във Варна експертът от ГДБОП и секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова участваха в национална доброволческа среща, посветена на превенцията на трафика на хора.

15% от жертвите на този вид престъпления у нас са непълнолетни, а сред най-уязвимите групи са младежите от 18 до 25 г., поясни Димитрова. Според нея миналата година в страната са били образувани 405 досъдебни производства за трафик на хора, но броят на пострадалите реално е доста по-голям. Най-често наши сънародници са подлагани на трудова и сексуална експлоатация в Гърция, Германия, Холандия, Испания, Норвегия, а напоследък и в Швеция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право